avagy egy házvásárlás gyötrelmei

Tátott szájjal a fa(_)erdőbe

Tátott szájjal a fa(_)erdőbe

Lokális lakás-piacozás - A ház kiválasztása

2017. november 22. - Сергей

Üdv a nyájas olvasónak! Ott hagytam abba az ingatlanpiaci körképet, hogy kínunkban már bontásra érett házakat  kezdtünk nézegetni ... Azzal sem lesz ki az ember a vízből, mert a környékünkön (és távolság tekintetében erős kompromisszumokkal élve) a legolcsóbb 12mFt + kb. 5mFt a bontás, azon még nincs semmi, csak a telek! 

masnis.jpg


Végül is minden ingatlanos feltette a kérdést. "Milyen ingatlant keresnek?", épkézláb ajánlatot kettőtől kaptunk. 20mFt környékén, vasúton jól megközelíthető, jó adottságú, önálló telken álló tégla kocka házat! Sajátos elnevezéssel kádárkockát. Tudnak ilyet? "Hát ezen a településen egyáltalán nincs! A kádárkocka annyira népszerű, hogy a rossz állapotú is 5-7 MFt-al több, három nap alatt elviszik készpénzzel! Igazán ki sem kerül a hirdetések közé! Nagyon ragaszkodnak ehhez a településhez?" 1977 óta élek a belvárosban, mutasson valami jót! "Tudok mutatni 10Km-el arrébb egy kockaházat, vannak előnyei is meg hátrányai is, egy éve hirdetjük. Tényleg látom benne a fantáziát, magam is ilyenben lakom!" Oké mikor lehet megnézni? Vagy mit lehet róla tudni? "Hát ma már nem, mert már késő van, de jövő hétre egyeztetek a tulajdonossokkal egy időpontot. Beütik az oldalon a települést és az összeget és az lesz, aminél nagyon ronda a tapéta!" A kisördög soha nem hagy nyugodni, gondoltam piszkálom egy kicsit a nőt. Mondja asszonyom, ha a kádárkockát három nap alatt elviszik? Akkor ezt a házat miért nem tudták egy éve eladni? "A tulajdonosok idősebbek, betegesek, nem tudják a kertet gondozni. Tele van bozóttal, lommal, meg régi melléképületekkel, úgy tippelem legalább 6 sittes konténer kipucolni... Az emberek nem akarnak sokat dolgozni! Eddig mindenki visszarettent!" Körülbelül megjelölte a helyet, hogy hol lehet a ház. "Akkor jövő hét kedden este tudnánk megnézni, de kérem ne ijedjenek meg!"
Még azon melegében megnéztük a hirdetési oldalon az ingatlant mobilról. Elképesztően obszcén szín-összeállítású tapéta, narancssárga falakkal, sötétkék gázcsővel. A Röltex legmélyebb bugyraiban született függönyök... Soroljam még? Természetesen úgy volt fotózva, hogy még véletlenül sem látszódott mi az, nehogy be tudja az ember azonosítani! A hirdetési képek alapján a büdös életben fel nem hívtam volna a telefonszámot!  Iszonyú! :-) Kiszaladtunk kocsival (utólag már tudom, hogy pont egy utcával lentebb van) nem találtuk meg. Azt is utólag tudtam meg (ez egy kisváros, itt mindenki ismer mindenkit), kamuzott az ingatlanos néni! Nem egy éve hirdették a házikót, hanem négy éve. Ezerszer összevesztek már az eladóval az ár miatt, meg a viselkedése miatt. A szépreményű vevőjelöltek már a kapuból kifordultak, senki nem ment be és nem ült le a nappaliban... Hát igen, négy éve a 20mFt pokolian sok volt érte, pláne abban a lomos, gazos állapotban...
Elérkezett a kedd, kimentünk és megijedtünk... Ha azt mondom, hogy a 800m2 telekből 3m2 volt kigazolva (ahol bemész), az úgy elég is. Mindenhol lomok, linóleumdarabok, törött cserepek, átfolyós vízmelegítő, öntöttvas kád, nagy kék teszkós kerti sátor, régi sparhelt, rotty állapotú gazdasági épületek. Az eladók valami olyan kelletlenek voltak, hogy az élettől elment a kedvem speciálba ...

A tégla háznak egyébként ezek az extrái, a tető 3 éve ki lett cserélve (3 milla vagy több - az értéknövelő beruházás, erről beszéltem), a fürdőszoba és a konyha felújítva (tűrhetően), saroktelek, három utcáról is be lehet menni (tehát a szomszédokkal kapcsolatos para-anomália kilőve - imádási!), dupla telek, tehát a szabvány 400m2 duplája, van fúrt kút, néhány méretes dió, meggy, birs, szőlő. Megmondom a frankót, hogy nekem elsőre is tetszett! Igaz nekem szinte minden tetszik, kb. autista lehetek... Van bennem egy erős nosztalgikus érzés dédapám vályogházas domboldali szőlője, meg nagyanyám közös udvaros vegyes falazatú lakása irányában... A csajomból egyből ellenkezést váltott ki ez az egész toszatúra, meg az eladók is elég puruttyák voltak, azt gondoltam ebből aztán tényleg nem lesz semmi... A tégla ház egy részét sem tudtuk megnézni mert úgy be volt pakolva, jeleztük, hogy ez azért szükséges lehet a későbbiekben.

Az ingatlanos tovahaladt, mi meg töketlenkedtünk az utcán (kocsinak támaszkodós ház-stírölés és cigizés). Mondjuk akkor már kezdhettem volna gyanakodni, amikor a néni kiszólt az ablakból, hogy ha akarjuk akkor bejöhetünk újra körülnézni és elvigyorodtam. Nem mentünk be! Az első sokk feldolgozás alatt volt... De jó, már nem emlékszem, hogy végül ez pontosan hogyan alakult ki! Az a lényeg, hogy utána még néztünk számos hirdetett ingatlant, de valahogy mindig az jött ki a szorzótáblán, hogy ez a legjobb ár/érték arányú, önálló ház! Szó szót követett. A következő látogatásra kerítettek az öregek (nem öregek szüleim korúak) valami fogdmeg hozdmeg embert, aki úgy ahogy kipucolta a telek harmadát, meg kicsit kilomoltak belül. Így már be tudtunk menni egy kicsit körülnézni a házba is, meg a telekre is. Az eladók másodikra már nem voltak annyira puruttyák, viszont kb. a "Mámmááá! Ezek meg fogják venni a házat?! Csinálj valamit!" volt a szituáció.

folyt. köv ...

A bejegyzés trackback címe:

https://tatottszajjal.blog.hu/api/trackback/id/tr5713187428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása