avagy egy házvásárlás gyötrelmei

Tátott szájjal a fa(_)erdőbe

Tátott szájjal a fa(_)erdőbe

magyaros modell, avagy én váram én házam ...

2017. szeptember 04. - Сергей
ingatlan.jpg

A bevezetőben említettem már ezt a kifejezést, hogy mi a rendszerváltást követően a csórómilliomosok országa lettünk. Ezt le kéne vezetnem, mert nem hiszem, hogy más is érti, ami nekem evidens. Szóval vagyunk "mi" (ezen értsd a Ratkó korszak gyermekeinek a gyermekei, vagy csak szűken én, a családom azonos életkorú tagjai, az ismerőseim zöme) akik nem vagyunk vidéken élők, és nem vagyunk klasszikus városi nagypolgárok sem. Városi gyerekek vagyunk, világ életünkben valamelyik városban éltünk. A megállapításaim elsősorban ehhez kapcsolódnak, a többi nem vizsgált réteg helyzete ettől eltér! Lakni mindenképpen kell valahol, lehetőleg nem a híd alatt, ami nagyon huzatos! A szüleink az átkosban elérhető lehetőségekhez szocializálódtak, "majd kiutalnak nekünk tanácsi lakást", "igénylünk szolgálati lakást", "befizetünk egy szövetkezetire", vagy "építünk egyet a KISZ lakótelepen kalákában". A Kádár-korszakban először beton - tégla, majd pedig betonpanel tanácsi bérlakásokat építettek, egyre csökkenő mennyiségben és ez a 1980-as évek végére befejeződött. Emellett a nagyobb cégek tudtak korlátozott számú szolgálati lakást biztosítani arra az időre, amíg a munkaviszonyod fennállt. Ez a kettő bérleti jogviszony létesítését, a másik kettő (a szövetkezeti és a KISZ lakótelepi) pedig tulajdonjog létesítését célozta meg. A tanácsi bérlakásból volt a legtöbb. Azt hiszem ez így elég jól érzékelhető, hogy mitől lett a "dolgozónak" biztonságérzete!? Az első konstrukcióban a határozatlan idejű bérleti jogviszony és a tervezhető mértékű bérleti díjtól. A másikban pedig a tulajdoni jog létrejöttétől. Tehát szüleink el voltak mint a befőtt! Általában véve pár 10ezer extrém esetben 100ezer Ft megtakarítást kivéve, szinte egyiküknek sem volt jelentős tartaléka, vagy vagyon értékű ingatlana (a kivételeket jeleztem az elején).

1990-ben bekövetkezett a rendszerváltás, divat lett a kárpótlás, a részarány kiadás és privatizáció! Lehet majd írok egy cikket, ahol belemegyek ennek biznisz jellegébe amit nem vettem észre, egyenlőre ez most nem releváns. Ebből nekünk bizony a privatizáció lesz az érdekes. A 90-es évek közepére felálltak azok a szabályok, amelyek mentén a tanácsokból avanzsált önkormányzatok elkezdték a koloncként nyakukon lógó tanácsi bérlakások értékesítését. A cégek is igyekeztek megszabadulni ettől a nyűgtől. Nem tudom ez mennyire egyértelmű az olvasó számára, a tisztasági festést kivéve minden avulással kapcsolatos kiadás, karbantartási feladat (a tetőtől a szennyvízcsatornáig) a tulajdonost terhelte volna! A bérleti díjak messze voltak a piacitól, így ez egy gyenge bevételi forrás volt részükre, a befolyó pénzt elköltötték másra. Pontosabban csak terhelték volna ezek a kiadások, a gyakorlatban az ingatlanok az építési évtől függően sok évtizedes állagromláson mentek keresztül. Pénz az üzemeltetésükre nem volt. Tehát hirtelen megjelent egy zárt piacon sok tízezer tanácsi bérlakás, amit a bérlőik nagy kedvezménnyel vehettek meg. A határozatlan idejű bérleti jogviszonyuk és az ingatlan műszaki állapota okán. Aki látott ebben fantáziát, az megvette a tanácsi lakását. Akkor ezt levezetni nem tudtam, meg a szüleim sem, de mai eszemmel látható, hogy csökkenő bérlakásszám mellett fel fog erősödni a szociális jelleg. Az önkormányzatok a bérleti szerződéseket (a bérlők tájékozatlanságát kihasználva) ügyesen átváltották határozott idejűre. Elképesztő pofátlanság, bár nem azért gyűltünk ma össze, hogy ezen őrjöngjünk. Ebből sajnos az következik, hogy a szerződés lejártakor ezeket újra és újra pályázni kell! Nekik (szüleink), akiknek halvány fogalmuk sincs egy mai pályázati rendszerről...

Közben mi is felnőttünk, bele a kialakult piaci ingatlanhelyzetbe! Önkormányzattól csak szociális bérlakást lehet igényelni, de ezek kis száma miatt ez esélytelen (helyzetem nem kátrányos, gyerekeim száma nem nyolc stb). Szolgálati lakást csak a nagy cégek, illetve a rendvédelmi szervek tartanak fent. Szövetkezeti építkezés már nincs (lévén nincsenek már szövetkezetek), a KISZ pedig megszűnt. Akkor mi marad? A válasz egyszerű. Lehet bérelni magánszemélytől ingatlant ez kecsegtet a legkisebb biztonságérzettel. Meg lehet vásárolni időközben ingatlanpiacra került használt lakásokat piaci áron, illetőleg lehet venni (amikor épül) új építésű lakásokat, sorházakat piaci áron, meg természetesen akinek erre módja van, az épít sajátot. Mindegyik közös jellemzője, hogy az ember arra ítéli magát, hogy évtizedeken keresztül a jövedelme nagy része a lakhatására megy el! Mivel a bérleti díjak rég óta az egekben (piaci árnak nevezik ezt), ezért aki teheti, az vásárol. Azzal vigasztalja magát, hogy ugyan 10-20-30 éven keresztül mocskos sok pénzt kell kifizet érte (a forgalmi értékének többszörösét), de a "végén" legalább az enyém lesz! Na ez a magyaros modell, az én váram az én házam! Ez azt jelenti, hogy a mai Magyarországon sok millió olyan polgár él, aki évtizedek alatt ugyan összekuporgat 10-20-30 millió forintot (régió válogatja mennyit kell), de a keletkező tőketartaléka, ahelyett, hogy forogna (bankban, tőzsdén, vállalkozásban, értékpapírban), egyetlen ingatlanba beleölve döglik meg az idők végezetéig! És ha hirtelen beüt valami tyúktyar és fel kell szabadítani 10-20-30 milliót, akkor abba beledöglik családostul, mert a lakhatását kénytelen kirántani maga alól. Lakást, házat, bármit venni piaci alapon, az egyenlő a nettó bukással! De ha ez vigasztaló, akkor a bérlet is nettó bukás, aminek a végén a semmid marad majd meg. Ráadásul a bérbeadó bármikor mondhatja, hogy "igen tudom 2 évre szerződtünk, de most megfájdult a tyúkszemem, költözz ki a pékbe most!". Totál bizonytalan és eltolt ez az egész rendszer, nesze neked Alaptörvényben (régen Alkotmány) rögzített lakhatáshoz való állampolgári alapjog!!!

Kis kitekintés, ha már mi lettünk az EU-s világpolgárok ... Sokszor azt olvastam, hogy a fejlett nyugaton a hozzánk hasonló helyzetűeknél nem divat vásárolni, hanem mindenki bérel. Na jó, de ott megtehető, hogy besétálok az önkormányzathoz, vagy egy erre szakosodott céghez és közlöm, hogy "a városban kaptam 3 évig munkát x cégnél, úgyhogy bérelnék 3 évre x árig ilyen és ilyen paraméterekkel bíró lakást" akkor elém teszik a bérleti szerződést. Gondolom ebből ered a dolgozó biztonságérzete, mert ennek a fogalomnak ott is léteznie kell! A fáma arról nem szól, hogy mi történik a fejlett nyugati polgár által megtermelt tőketartalékkal?? És azt sem tudom, hogy (ugye ránk magyarokra egy elég masszív görcsösség a jellemző) ebből a nézőpontból ez "a majd lesz valahogy vagyonilag csüngünk a levegőben majd megélek majd bérelek majd lesz valami" állapothoz kapcsolódó sztoikus nyugalom honnan került a nyugatiakba? Ha valaki tudja, akkor kommentben segítsen ki! Igazából nem török pálcát e felett a bérleti lehetőség felett, valószínűleg ha ott élnék, akkor én is átszocializálódnék idővel erre.  

Konklúzió ... tehát vagy arra ítéljük magunkat, hogy az idők végezetéig az anyósnak lakjunk a mosókonyhájában és ezerrel gyűjtjük a pénzt, vagy pedig arra, hogy az évtizedek alatt keletkező tőketartalékunkat a lakhatásunkba öljük bele. Ez a szituáció a vásárlásnál és most már a bérleménynél is közel azonos ... A munkaerő ára a reprodukálásához szükséges összeg kellene legyen. Levonhatjuk a megfelelő következtetéseket az itt vázoltakból.

A bejegyzés trackback címe:

https://tatottszajjal.blog.hu/api/trackback/id/tr8212802312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 20:33:11

@Gery87: igen ez így kerek :-)
nem tudom ez mennyire tűnt ki az írásból, de itt nem konkrét esetet fejtegettem 2017-be helyezve, hanem általánosságban próbáltam nézni, hogy milyen lehetőségek adódtak - adódnak, átfogva úgy 30 évet :-)

dibbler 2017.09.04. 20:34:16

Minden kornak van egy tipikus embertartási technológiája, ha az egyén ezen a sinen van, relative jól él. Ennyi nagyrészt elég is, ez az adekvát válasz. Az élethez szerencse is kell.

Rubasov nertárs 2017.09.04. 20:40:12

@Сергей:

"őszinte kommentre őszinte válasz jön, tessék kapaszkodni ;-)
szarok a nyugatra, a keletre, az északra és a délre is! itt születtem, itt élek és itt adózom folyamatában! örülök hogy önnek olyan mélyreható tapasztalati vannak a nyugatról ;-) ez nem emeli az ön szavainak a súlyát a szememben."

Ez rendben, de akkor miért ír úgy a nyugatról, mint aki ott él már év(tizedek) óta? Amúgy ezek szerint az 1. pont így látatlanban is talált-süllyedt. Ha valamiről nincs halvány lila gőzöm sem, arról talán nem kéne ex-catedra kijelentéséket tenni. Én itt élek, beszélek az emberekkel, látom-hallom hogy élnek az emberek, miről álmodoznak, mik a céljaik stb... Kifejezettem kedvelem azokat a hnfitársaimat, akik úgy úgy "bezzegnyugatoznak" és tesznek cáfolhatatlan kijelentéseket, hogy egy másodpercig sem éltek ott, max a bécsi karácsonyi vásár, esetleg az olasz tengerpart számukra a nyugati tapasztalat.

"Questor-ra esetleg reagálok ... értelmes ember nem hiszi el, pl. Bróker Marcsikának, hogy kaphat 30%-os hozamot, ez nyilván oltári nagy bukta lesz. az a befektető, aki szerény 5%-os osztalékot adó részvényekre utazott valószínű nem opott akkorát, mint aki a Questor pénzszivattyú papírokat vette ;-) és még mindig nem ez a jellemző, hogy a befektetők nagy százaléka bebukja a pénzét, ez erős sarkítás öntől ..."

A Questor pont nem ígért (annyira) irreális hozamokat. 10%-ot ígértek, de a még működő cégek is kb. 5-8% körüli ajánlatokat tesznek. A helyzet, hogy ez az egész egy piramisjáték, ami nem arra lett kitalálva, hogy a befektetőnek termeljen pénzt, hanem arra, hogy a kiötlők megszedjék magukat a bepalizottakon. Miért nincs tömeges csőd? A nagy bankok-brókercégek, mindig tudnak pénzt szerezni, mert a nevük miatt lesz bőven marha, aki rájuk bízza a zsetont és ebből a korábbi ügyfeleket ki lehet fizetni. Így a bizalom és hit megmarad. Ez működteti az egész mai pénzügyi rendszert. Amíg a befektető elhiszi, hogy bármikor hozzájuthat a pénzéhez, amikor csak akar, addig OK. Para akkor van, ha ez a bizalom meginog, és nem jönnek újabb ügyfelek, plusz a meglévők egyszerre kezdik követelni a pénzüket. A végére egy puszta adat: ma a világgazdaságban tízszer annyi pénz mozog, mint amennyi a világ készpénz állománya. És ha hozzávesszük, hogy a készpénz egy jó része mögött sincs fedezet, akkor elég aggasztó képet kapunk.Ezek után mindenki eldöntheti, hogy a pénzét valami kézzelfoghatóba (nemesfém, ingatlan stb...) teszi, vagy beönti a feneketlen kútba.

]{udarauszkasz 2017.09.04. 20:44:31

Sokan a berlemenyes nyugat, vs. tulajdonos Magyarorszag kerdest firtatjak.
A "hanyatlo" nyugat sokmindenben megelozi Magyarorszagot, az eletszinvonalban, a tarsadalmi hozzaallasban, munkamoralban, es foleg az eletszinvonalban, fizetesekben.
De az alberlet, lakasberlet kerdeseben viszont a magyarnak van igaza. Ha beut valami nagy galiba, akkor a lakasberlok javaresze a hid ala kerul. Es a nagy galibanak mar latszanak jelei, pl. itt mellettunk, Becsben, ahol az ingatlanarak olyan szinten elszalltak, hogy az ember mar ingatlanlufi sziszegeset hallja. Szolni fog, csak meg senki se tudja, mekkorat, es ez kozvetlenul a magyar lakas, es haztulajokat nem fogja erinteni, de a begyuruzes reven Magyarorszag sokkal nagyobb pofont kap majd, mint Ausztria, a serulekenyebb, egysikubb, korruptabb gazdasag, es a sok helyen lopasra, haracsolasra epulo tarsadalmi rendszer miatt. Nem szep, utopisztikus jovo ele nezunk, annyi szent.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 21:28:53

@]{udarauszkasz: köszönöm a hozzászólást! az ilyen kommnetek miatt érdemes volt megírnom ezt a rövid cikket és késztet arra, hogy legyen folytatás ... :-) valaki most már árulja el nekem, hogy hova került ez ki, ami miatt pár óra a semmiből alatt befutott 17ezer látogató? :-)

Brownfinger 2017.09.04. 21:44:08

Ennyi sületlenséget már régen olvastam....

szcsongor 2017.09.04. 21:46:30

Csak hogy valami ellenpéldát mondjak a "nyugaton még ez is jobb" mantrára, itt Svédországban ahol élek (de a többi skandináv országban is) elkeserítő a lakáshelyzet. Egy kiadó vagy eladó lakásra jut minimum 10 bérlő/vevő, szabályos ökölharc megy a bérleményekért. Vásárlásnál pedig nemhogy nem tudsz alkudni emiatt, hanem licit van, mint az ebay-en. Aki a legtöbbet kínálja, az viszi. Szóval nem egyszerű. És hiába ötször akkorák a fizetések mint otthon, kb ugyanennyivel drágább egy albi is havonta vagy egy új lakás törlesztője (+ a hihetetlen magas kötelező közös költség). Úgyhogy itt is simán elmegy a fizetés fele csak a lakhatásra.
Az árak pedig évi 8-10%-kal emelkednek évek óta, órási a lufi.
A helyi fiatalok itt is emiatt sokáig otthon laknak amíg nem kapnak egy államilag kiutalt bérleményt, amihez viszont 15-20 évig kell sorbanállni. Tehát amikor megszületnek felkerülnek a listára, majd 18 éves korukra kapnak valahol valamit.
Saját ingatlanhoz meg min. 15% önrész kell (törvényi minimum), ami az itteni ingatlanárak tükrében nem éppen kevés. Azt meg évekig tarthat összeszedni. (Vagy ami a gyakoribb hogy a gazdag szülők besegítenek. A generációs szakadék ugyanis itt is megvan, a szülők generációja a mai árak töredékéért vette a lakását/házát, így szép magánvagyont tudott felhalmozni.)

Egy a pozitívum, hogy ha itt egyszer kinyögöd magadból a 30 évnyi törlesztővel a lakásod/házad árát, akkor abból otthon hármat veszel kb, ha majd egyszer hazatántorogsz vénségedre. :)

commentes nikk 2017.09.04. 21:50:10

Terjengős, szarul megírt és tagolt cikk, aminek az egyik fő koncepcionális baja, hogy azt állítja (ha jól értem) hogy az átlag paraszt beleöl 10-30 milliót a lakhatásába, ahelyett hogy tőzsdébe, értékpapírba, rendes befektetésbe tenné, de ott a hatalmas baki, hogy átlagparasztnak (hello, én magam is) ez nem befektetés, hanem maga a lakhatás, mert lehet, hogy egyeseknek a lakotton kívül van még 2-5-24 befektetős kecója, ami vitatható befektetési modell, de az átlagparaszt amikor beleöl 10-30 millát egy kecóba, azt azért teszi, hogy benne lakjon, nem pedig azért hogy ezt a pénzt valamikor kivehesse belőle, hogy spekuláljon vele. Szóval az egész poszt egy szándékosan elbaszott félreértésre épül, ergo semmit nem tud mondani.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 21:54:13

@commentes nikk: szövegértés talpas egyes ... szó nem volt ilyenről :)

commentes nikk 2017.09.04. 21:55:29

@Сергей: akkor bakker próbálj rendes blogposztot írni, mert ebből ez jött le, és egyébként is fájdalom olvasni ezt a szöveget. De akkor mi a mondanivaló?

commentes nikk 2017.09.04. 21:57:02

@Сергей: egyébként akkor ez mégis mi a lófaxot akar jelenteni???

" Azzal vigasztalja magát, hogy ugyan 10-20-30 éven keresztül mocskos sok pénzt kell kifizet érte (a forgalmi értékének többszörösét), de a "végén" legalább az enyém lesz! Na ez a magyaros modell, az én váram az én házam! Ez azt jelenti, hogy a mai Magyarországon sok millió olyan polgár él, aki évtizedek alatt ugyan összekuporgat 10-20-30 millió forintot (régió válogatja mennyit kell), de a keletkező tőketartaléka, ahelyett, hogy forogna (bankban, tőzsdén, vállalkozásban, értékpapírban), egyetlen ingatlanba beleölve döglik meg az idők végezetéig! És ha hirtelen beüt valami tyúktyar és fel kell szabadítani 10-20-30 milliót, akkor abba beledöglik családostul, mert a lakhatását kénytelen kirántani maga alól."

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 21:58:22

@commentes nikk: mutass valamit amit Te írtál ... hátha az jobb! ha már ennyire értesz hozzá, hogy hogyan kell egy posztot megírni ... linkeld várom :-)

commentes nikk 2017.09.04. 22:01:17

ooops, hirtelen előmoderáció lett? mi a frász? :)))))

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 22:05:10

@commentes nikk: nos indítottam tegnap ezt a blogot egy szerintem érdektelenséget súroló témában... saját gondolataim erről, ennyi a felállás. nem commentes nikk igényeit kiszolgáló címlapos izé ;-) csak egy blog ... erre beesik 19000 klick meg óránként 5 komment ... köztük pár igazi veretes kreténnel :-) most untam meg, mostantól moderálok igen.

commentes nikk 2017.09.04. 22:06:02

@Сергей: négy éve írok egy blogot nem a saját nevemen (mellékállás, pénzért), 10 posztból 8 címlapos, viszont nem fogom megmondani melyik az, úgyhogy gondolhatod, hogy kamuzok, végülis mindegy.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 22:08:34

@commentes nikk: jó hát erre nem tudok mit mondani, mivel nincs lehetőségem elolvasni :-) minden esetre attól hogy valami index címlapos még nem jelenti azt, hogy jó is ... sőt ;-) sok hivatásos újságírót, írót is szívesen kikerülnék, ha előre tudnám hogy tőlük való írás ...

Nerevaryne 2017.09.04. 22:11:36

Azt nem szokás beleszámolni a lakástulajdonlás vs. bérlés költségeibe hogy a bérléskor a lakás szerkezeti állapotát a bérbeadó tartja fenn? Fizeti az összes költséget, a biztosítást, szerelőket. Ha elázik mert szar volt a cső a falban akkor a bérlő továbbáll a tulajdonos meg majd megoldja. Oké ez extrém helyzet. Ha beköltözik két hangos család a szomszédba és csárda van minden egyes este akkor a bérlő elmegy, elköltözik anélkül hogy azon kéne aggódnia hogy az ingatlan értéke csökken.

Igen a bérlés drága. Szegeden egy panellakás 20milla a város szélén amiben egy gyerek is elfér. Kertes ház alatt a porta kerül ennyibe. Egy lakás bérlése 60ezer havonta. Ha 10 évig anyámnál lakok tudok venni egy 2 szobás panelt a város szélén. Ami aztán 10 év alatt elveszítheti az értéke jelentős részét. Akkor fel kell újítani, amit ugye ilyenkor én fizetek. De ha nem is romlik az állapota és fejlődik a környék, jók maradnak a szomszédok akkor meg lehet a munkahelyem miatt kéne elköltözni. Akkor béreljek lakást egy másik városban vagy szórakozzak az eladással úgy, hogy a másik városban lehet kétszer annyiba kerül az ingatlan

Aki évtizedes gyűjtés után akar házat venni az ne is vegyen. Lemond vele minden rugalmasságról, leköti a pénzét valamire amit alig lehet pénzzé tenni vagy másikra cserélni. A létbiztonság érzését nem hiszem, hogy megadja egy hitelre vett ház, az évtizedes szenvedést és nyomorgást meg semmilyen jutalom nem fizet vissza.

Szerintem erre akart célozni a cikkíró.

sweety 2017.09.04. 22:16:25

Jelenleg spec olcsóbb a hitel törlesztője, mint egy hasonló ingatlan havi bérleti díja.

postumus mumus 2017.09.04. 22:36:28

Engem kurvára nem érdekel kinek mije van. Az én szüleim és nagyszüleim a szocializmusban is vettek egy lakást meg nyaralót építettek, amit megörököltem(először a szüleim a nagyszüleimét aztán én a szüleimét). A feleségem még nem örökölt, de az ő szülei ugyanúgy rendelkeznek házzal, előbb-utóbb azt is örököljük, tehát nem szenvedünk hiányt. Nekünk is van házunk, aminek a hitelét már vagy 20 éve kifizettem(10 éves hitel). A válság alatt vettem jó olcsón a fiaimnak lakásokat amikor örököltem féláron(amik most 30-40%-al többet érnek), így ők már jóval előbb vannak mint én(10 éves hitelre, amikből már 3-5 év letelt), mert amikor örökölnek tőlem az plusz lesz. Közben folyamatosan 3 évente cserélgetem a 3-4 éves 3-as BMW-ket hitelre(amiket minimális veszteséggel mindig továbbértékesítek), minden évben Korzikán, Calabriában és a francia riviérán nyaraltam minőségi medencés apartmanokban elő és utószezonban (mert akkor harmadába kerül), télen a jó kis medencés családi házamban pihenek néha a Magas Tátrába hegyekbe síelni eljárogatva és pár napra ötcsillagos magyar wellness hotelekben pöcst lógatva. Ennél több kell még? Azért mindez nem véletlen, pedig soha nem voltam politikus, csak értek a pénzügyekhez, egy kis tőzsdézgetéshez szabadidőben a munka mellett. Soha nem vettem új autót, igaz néha szerencsém is volt. A hiteltől soha nem féltem, devizahitelem is volt, az alacsony 3-4 éves futamidő miatt azonban meg sem éreztem. Viszont mindig megfontoltan, előrelátóan gondolkodtam(egyszer volt a válság alatt egy pár milliós tőzsdei buktám 8-9 éve), de azt kihevertem gyorsan, mert szerető család vesz körül, és utána rendbe jöttek a dolgok(no nem orr bán miatt, mert a politikusok sültgalambjára sose vártam) Mindez véletlen lenne? Nem hiszem. Fiatalkoromban felsőfokú végzettséget szereztem(mert a szakmunkás szüleim belémsajtolták, hogy tanulnom és az egészségem érdekében sportolnom kell), így lett egy jólfizető állásom, ugyanez a gyermekeimre is elmondható, mivel nekik meg mi sulykoltuk hogy tanuljanak. Mindig a jövőbe látva szerveztük meg a család életét, nyelveket tanultunk, sportolok, egészségesen táplálkozok, nem dohányzok, nem iszok, ezért egy 10 évvel ezelőtti 50 éves koromban elvégzett mandulaműtét kivételével dokinál nem jártam. Ezeket a szabályokat betartva, kellő akarattal és odafigyeléssel jó életet lehet elérni, csak precizen meg kell szervezni mindent. Alapelvem, hogy mindig elégedett vagyok azzal amim van, szép, szerető feleségem, szeretek örömet szerezni a családomnak. ez mindig kisegít, így ezt a cikket nem is nagyon értem. Pedig ördöngösséget nem írtam, egyszerűen betartható minden alapelv ezekből. Még aki egy nyomortelepen születik, az is viheti valamire, ha ezeket az alapszabályokat betartja.

commentes nikk 2017.09.04. 22:36:38

@Сергей: az tény, hogy a címlap nem jelent minőséget.

postumus mumus 2017.09.04. 22:39:49

Gyerekek, ne akarjatok már 10 év alatt milliomosok lenni!!! Ez a baj a mai fiatalok többségével. Aztán meg elkeserednek hogy 7 év alatt nem lettek milliárdosok, mint lőrincke csutról. Jó tudom azt látják hogy orr bán és maffiabandája 7 év alatt milliárdos lesz gázszerelőből, de ez mégsem a járható út. Lassan járj, tovább érsz, mondja a nagyon jó kis közmondás. Meg "dolgozni csak pontosan szépen ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes" .Nekem, a nagyszüleimnek és a szüleimnek is 40 évembe(ez összesen 120 év) és nem kis munkánkba került, és a gyerekeimnek is annyiba fog telni, mert úgy lettek nevelve. A személyes példamutatás az első. De mindig észnél voltam, előrelátóan gondolkodtam, nem riadtam vissza se a hiteltől,se a tanulástól, a folyamatos önképzéstől, semmitől.

Nerevaryne 2017.09.04. 22:42:06

@postumus mumus: A memoárodat kár kommentfalra pazarolni. A témához esetleg kívánsz hozzászólni?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.09.04. 22:50:12

@commentes nikk: Végre kiderült ki írja a Spúrmant! Ráadásul pénzért! :D

postumus mumus 2017.09.04. 22:56:51

@Nerevaryne: A lényeg, hogy mindig azt kell csinálni amit szeretünk, nem amit más akar, ha hitelt kell felvenni egy lakáshoz, akkor fel kell venni, (a jövedelem-törlesztőrészlet arányt figyelembe véve), ha valaki nem akar saját lakást, akkor béreljen, szintén az anyagi lehetőségeinek megfelelően. Ha meg az anyagi lehetőségei nem olyanok, de többet szeretne, akkor erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy többet keressen(tanulni, felsőfokú végzettséget szerezni, nyelvet tanulni, nyugaton dolgozni bármi ami a lakáscél elérése érdekében szükséges) a lényeg, hogy sose mástól kell várni a sültgalambot. Sokat kell azért tenni, hogy munkánkat elismerjék mind otthon mind pedig a munkahelyen. A családdal és úgy általában minden körülöttünk lévő emberrel jóba kell lenni, mert az hosszabb távon megtérül ezért az anyósnál is lehet pár évig lakni, de azért nem kell túlzásba esni. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, akkor meg lehet egy kicsit füllenteni, egy kicsit csalni, bizonyos határokon belül.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.04. 23:01:40

@postumus mumus: hát ha nem érti az úr, amit írtam, akkor tényleg szart írtam :-) mert amúgy a kommentjei (mind a 3) zseniális.
csak röviden :-) a cikkben nem érintettem a saját anyagi helyzetem, sem a konkrét terveimet, sem tanácsot, sem receptet nem írtam, nem volt benne rinyálás sem, egyszerűen csak kicsit elmerengtem az elmúlt 30-40 éven, ebből az aspektusból ... az írás még csat teljességre sem törekedett, nem firtattam vagyonelkobzást, kényszerbérletet, semmi ilyet, próbáltam a még képernyőn befogadható mennyiségű szöveg keretein belül maradni.

mics.1 2017.09.04. 23:06:06

Nyugaton azért nem divat lakást venni, mert iszonyatosan drága. Londonban egy 30m3 garzon kb 100 millió forint, ezt még a kinti bérekből is nehéz kigazdálkodni egy átlagos fizetésből Így mivel nincs esélyük lakást venni inkább bérelnek. Lassan ebben is utoléri MO a nyugatot, ha tovább emelkednek az ingatlan árak itt is esélytelen lesz lakást venni.
Jelenleg Magyarországon sokkal jobban megéri venni mint bérelni, (már akinek van rá lehetősége):
-történelmi mélyponton van a jegybanki alapkamat 2010-ben 5% volt jelenleg 0,9%, ami azt jelenti, hogy kedvező feltételekkel lehet jelenleg hitelt felvenni, mert épp ettől a számtól függ a visszafizetendő összeg, illetve a törlesztőrészlet
-a lakás egyszer a tiéd lesz, míg a bérelt ingatlan soha
-az utóbbi években nagyon durván emelkedtek az árak (itt mondjuk a nagyobb városokra gondolok) 5-10 % között, nem sok befektetés van ami ennyi %-ot ígér.
-ha csak befektetésnek vetted a lakást, azon túl, hogy nőtt az értéke, még ugye a kiadásból is zsebelsz be pénzt

postumus mumus 2017.09.04. 23:08:18

@Nerevaryne: No látod ez a baj, hogy az élettapasztalatot el se olvasod, le se szarod, pedig sok megfontolandót leírtam. Vagy betartod, vagy nem, nem nagyon érdekel, csak utána ne nagyon sírj, ha a balsors mindig tép. Az idősebbek élettapasztalatait mindig meg kell fogadni, ez alapszabály. Még egy idős hajléktalannak is lehetnek élettapasztalatai(például hogyan vesztette el a lakását) amikre oda kell figyelni. Alapelv, hogy válni nem szabad, olyan párt kell választani, akivel le tudsz egy életet élni. Ezt az első három évben ki lehet ismerni, utána lehet házasodni, vagy nem házasodni. Boldog nem attól lesz valaki, hogy minél több pénze vagy anygi javai vannak, hanem attól hogy mindig elégedett azzal amije van és a körülötte lévőknek szeretet ad(ebből következik, hogy kap is, így jobban megy a munka és mindent el lehet érni). Utána pedig már jön a pénz és a karrier magától.

postumus mumus 2017.09.04. 23:25:12

Ez az a játék. Mindenki ízlelgesse, hogy az életben ne érje meglepetés:
www.jatek-vilag.hu/tarsasjatek/csaladi/az-elet-jateka-modern-idok.html

postumus mumus 2017.09.04. 23:25:16

@Nerevaryne: Hogy mit csinálnék, ha fiatal lennék? Ugyanazt amit csináltam. Először tanulnék, ha csak arra futná önképzéssel, interneten, hogy legyen jó állásom, fizetésem. Utána dolgoznék, sokmindent nem vennék, spórolnék, ha kell a szülőknél lakva, amiből vennék egy telket. Kocsi mobil, meg hasonló faszságra nem költenék, úgy 15 évig és építkeznék önerőből egy 50-60%-os készültségig. Esetleg a végén egy kis hitelt vennék fel rá rövid futamidőre(max.10 év, és magas törlesztő, hogy ne legyen sok a kamatköltség)Eközben meghúznám magam, életre nem sokat költenék. Ez tartana kb.15 évig, azalatt olcsón fenntartható párszázezres kocsival furikáznék max. Ezt követően ha jól dolgoznék feltehetően többet is keresnék, előlépnék, nem ragaszkodnék egy munkahelyhez, ha lenne jobb lehetőség azonnal elfogadnám. 20 év után már a saját lakásomon nem lenne semmi hitel(ekkor úgy 40 éves lennék). Akkor jönne el az élet ideje, mert még kellően fiatal lennék, vehetném a jobb kocsikat, mobilokat, nyaralnék is jobb helyeken vagy 10-15 évig, és ha esetleg örökölnék, azt a gyerekeimnek adnám. Ha nem örökölnék akkor pedig a gyerekeimnek egy kicsit takarékoskodnék már korábbról, hogy utána szintén tudjon abból befizetni egy lakás előlegét, vagy telket venni. Egyébként van egy nagyon jó társasjáték"Az élet játéka", azon lehet gyakorolni. A gyerekeim abból nagyon sok életszituációt végiggyakoroltak, feledhetetlen családi perceket szerezve karácsony estéken.

postumus mumus 2017.09.05. 00:02:45

@Сергей: Rosszul fogalmaztam. Értem az írásodat, csak mivel én mindezeket átéltem, így nekem sok újdonságot nem tartalmazott, de biztos volt olyan akinek igen, úgyhogy nem volt felesleges a megírása.Az biztos hogy nekünk a rendszerváltáskor sok lehetőségünk volt, például egy rokonom privatizációval 3 millióért vett egy belvárosi üzletet, ami most vagy 100 milliót ér. No nekem ilyen szerencsém nem volt, de nem is hiányzik annyi probléma, ami neki van. De például ahogy írtad, lehetett venni tanácsi bérlakást vagy 25 éve 100-200 ezerért, ami most vagy 10 milliót ér. A házam telke 270 ezer volt, most ér vagy 10 milliót. A házzal együtt meg vagy 40-et. De ezen én soha sem merengtem, mert azért építkeztem, hogy benne lakjunk, jól érezzük magunkat, és ez minden haszonnál többet ér. Viszont a gyerekeim majd hasznát veszik, ha örökölnek. Az anyagi javakat nem kell hajszolni, jön az magától, ha odafigyelünk arra mire mit költünk. Viszont a pesti lakásárak szerintem most nagyon elszálltak, én egy új lakásért biztos nem adnék 20-30 vagy akár 70 milliót. Vidéken Pesthez közel simán lehet házat építeni ennyiből, egy családi házat meg össze se lehet hasonlítani egy lakással, annyival komfortosabb. Az építés azért is jobb, mert ahhoz akár téglánként is meg lehet venni az alapanyagot, ha nincs pénz, míg egy lakásnál egybe kell kifizetni a lakás árát hitellel vagy anélkül. Lakást úgy érdemes venni, hogy rövid határidővel vissza lehessen fizetni a hitelt.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.05. 00:08:24

@postumus mumus: Szerintem Neked kéne inkább blogolni :) hibátlan amiket irsz, az ilyen hozzászólásokat öröm olvasni. Minden esetre nem szegte kedvem ez ami hideg-meleg etap :) valószinüleg holnap is kiteszek egy irást amivel szintén ráköpök a karbidra az olvasóknál ;)

Fodor Balázs 2017.09.05. 07:36:29

@postumus mumus: "egy családi házat meg össze se lehet hasonlítani egy lakással, annyival komfortosabb"

Kivéve, ha napi 2-3 órát kell ingáznod a dugóban.

"Az építés azért is jobb, mert ahhoz akár téglánként is meg lehet venni az alapanyagot"

Na és addig hol laksz?

Fodor Balázs 2017.09.05. 07:36:40

@postumus mumus: "De például ahogy írtad, lehetett venni tanácsi bérlakást vagy 25 éve 100-200 ezerért, ami most vagy 10 milliót ér. A házam telke 270 ezer volt, most ér vagy 10 milliót. A házzal együtt meg vagy 40-et."

Magyarul szerencséd volt azzal, hogy mikor tudtad ezeket megtenni. A többi alapelved sem mond semmi újat. Nem az a probléma, hogy ezt nem ismeri valaki.

Fodor Balázs 2017.09.05. 07:36:47

@postumus mumus: Nagyon szükséged van arra, hogy az eredményeidet elismerjék. A siker ízét akarod a szádban érezni, mi?

midnightcoder2 2017.09.05. 07:36:56

@Сергей: A probléma mint írtam az, hogy nem lehet tudni az összeomlás pontos dátumát. Mint ahogy a KGST-ben sem tudhatta a nép még 1985-ben sem, hogy 89-re mi már nem leszünk része a rendszernek. és pár évre rá az egész megy a levesbe. Mondjuk az tény, hogy azért a főelvtársak tudhattak valamit, mert 86-ban már azért elkezdődött a spontán privatizáció, márpedig ha itt a rendszer hirtelen szigorodni kezd, akkor ezért könnyen szibériai társasutazást lehetett volna nyerni, nem retúr jeggyel.

Nzoltan 2017.09.05. 07:37:07

Az ingatlan miért is köt röghöz?
Kiadható a saját is és máshol lehet bérelni az árán....
Szóval... hülyeség az egész okfejtés.

midnightcoder2 2017.09.05. 07:37:18

@commentes nikk: Ha viszont a bérleményben élő polgárnál dől be valami, Pl. egy hiperinfláció amikor pár nap alatt lenullázódik a megtakarításának az értéke, és elveszti a munkáját akkor mehet hajléktalannak, onnan pedig már elég nehéz visszajönni. Ilyen egyik napról a másikra szart sem ér a pénzed dolog volt már kis hazánkban egyszer-kétszer, és könnyen előfordulhat ez nagyban is akár az euróval is.

midnightcoder2 2017.09.05. 07:37:36

@postumus mumus: Ha fiatal lennék, első körben szereznék egy legalább középfokú nyelvtudást, és valami használható szakmát, majd kimennék pár évre az EU-ba, amíg még van hová. Ez idő alatt szépen az élére tennék minden megkeresett fillért, és úgy 5 év után visszajönnék és vennék egy kis lakást vagy házat, attól függ mennyire volt jó a szakma. Kevésbé bonyolult, hogy ha van egy érettségid és egy szakmád, és össze tudsz annyit kaparni hogy maszek vízvezetékszerelő, ács, kertész, villanyszerelő, stb. legyél itt Pesten, és jól csinálod amit csinálsz, akkor pár év alatt jobb helikoptert vehetsz magadnak mint az Orbáné.

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.09.05. 07:38:01

Nem mindenkinek gond a bérlet fizetése, manapság akár évekig lehet egy ingatlanban dekkolni fizetés nélkül, sőt rezsi sem gond. Fizeti majd a tulajdonos.

2017.09.05. 07:38:17

"Ez azt jelenti, hogy a mai Magyarországon sok millió olyan polgár él, aki évtizedek alatt ugyan összekuporgat 10-20-30 millió forintot... ...egyetlen ingatlanba beleölve döglik meg az idők végezetéig!"

Ja, a szüleim, nagyszüleim összekuporgattak két lakás árát, azt nem bérleti díjra költötték, hanem két lakást vettek belőle. Én meg külföldre költöztem, ezért hűdenagy teher nekem a Magyarországon hagyott ingatlan... Az évek alatt meredejen nőtt az értéke is. Plusz haszon, hogy kiadom és így nekem tejel. Jobban, mint egy részvény és biztonságot ad, hogy ha hazamegyek, akkor lesz hol laknom.
Béreltem Magyarországon is fiatalabb koromban, mert egyszer nem a szülővárosomban laktam egy ideig, az a pénz számomra elveszett, egy pillanatnyi lakhatási igényt elégítettem ki néregdrágán, egy idegen zsebébe tömtem a pénzemet.
Itt külföldön bérelni vagyok kénytelen (ázsiai ország, itt külföldi nem nagyon szerezhet ingatlant), de aki teheti az itt is vásárol magának. Eleve egy nő sose menne hozzá itt egy férfihoz, aki nem vesz a jövendőbeli családjának egy lakást. Ez az alap. A kamat alacsony, a törlesztőrészlet nem magasabb, mint a havi bérleti díj és a végén lesz egy ingatlana a parasztnak, nem a bérbeadó gazdagodik.
Ha a szüleim lakbérre verték volna el a pénzt, akkor most nem lenne semmim.

Az egy tévhit, hogy fejlettebb országokban nem divat ingatlant vásárolni.

Lakást bérelni olyan, mint hirtelen megéhezve bemenni a McDonald's-ba. Pillanatnyilag enyhíti az étvágyad, de túlárazott és hosszútávon jobb lenne a saját konyhádban főzni magadnak. Olcsóbb, egészségesebb, a gyerekeidnek is jobb.

medium size devil 2017.09.05. 07:38:31

A berlet nyugat eu-ban is kenyszermegoldas es "az en hazam az az varam" hozzaallasban sincs semmi magyar specialitas, ideje lenne ejteni ezt a kozhelyet. Az egy dolog, hogy ott a berleti kultura (is) szinvonalasabb.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.05. 07:41:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Valakivel keversz ;) az utolsó 3 rezsim az aki retteg a szürkeállománytól meg a véleménytöl ;) betettem elözetes moderációt mert megjelent pár 300-as szókincsü komment és arra nem vagyok kiváncsi ...

postumus mumus 2017.09.05. 08:33:45

@Fodor Balázs: Azt elfelejtettem írni, hogy 30 ezret kerestem, de amikor elkezdtem dolgozni, jó fizetésnek számított a 8000 forint. Ebből raktam el 3000-eket. Abból megvolt a telek. Ezt át lehet konvertálni a mai jövedelmekre és árakra, sok különbség nem lesz. Az viszont tény hogy 3 év alatt nem akartam bmw-t venni de még csak nyugati kocsit se. 15 évig apám megbecsült, jó állapotú trabijával jártam, úgy 35 éves koromig. A lényeg, hogy mindig százalékokban számolj. Ha mondjuk 200 ezret keresel, annak 30%-át rakd félre, és max. 10-15%-án bérelj, ha nincs hollaknod. Ilyen bérlet jelenleg is van, de azt a kieső pénzt meg kell keresned, ezt aláírom. De mivel nem figyeltél a lényegre, ezért még egyszer leírom: Mindenkivel legyél jóban, ezt kamatoztatni tudod később. Például én 3 évig az anyósoméknál laktam, az alatt összespóroltam a tetőt. Közben segítettek is sokat, mert még mindenben kopasz voltam ők meg már ugye építettek házat, tehát tudtak segíteni. Mivel jóban voltam velük sokkal könnyebben ment. És ez a lényegesebb, a pénz rakosgatása mellett. Szóval az élet mókuskerék, a legapróbb szögig ki kell számolni mit hogyan. Azonban ezt a tudást később kamatoztattam a tőzsdén. Csak megfontoltan, higgadtan ez az alapelvem, mert a tőzsde őrültek, pszichopaták és csalók gyülekezete( lásd. 2007-es válság) Aki nincs észnél, pillanatok alatt a földbe döngölik.

gyongyi70 2017.09.05. 08:33:52

Na és mire mennél a tőkéddel? A banki kamatok 0,0001 százalékosak, nem jobbak az értékpapírok sem, ha meg e kettő elkezdene fialni, gyanakodhatsz, hogy infláció is van.

Ahogy az albérleti díjakat nézem, racionális döntés inkább hiteltörlesztést fizetni, mert utóbbi nem több és a végén egy tehermentes ingatlan tulajdonosa leszel, ami örökölhető, eladható, bérbe adható.

Persze, ehhez normális helyen kell lakást/házat venni és nem érdemes többtízmilliót költeni egy kukutyini luxuskéróért mert a kutyának sem fogod tudni eladni.

szamaritánus 2017.09.05. 08:34:02

@rnz: miert nem tudsz szoveget ertelmezni?

szamaritánus 2017.09.05. 08:34:12

@postumus mumus: tehat a siker alapja az orokles, es meg az arcod is nagy ra

postumus mumus 2017.09.05. 08:38:28

@Fodor Balázs:És nem azt írtam, ha Pesten vagy Miskolcon vegyél telket. Körül kell nézni, 20-40 kilométeres körzetből pedig be lehet járni tömegközlekedéssel(vásárláskor mindenre kell figyelni, kötöttpályás közlekedés legyen a közelben)gyorsabban, mint autóval.

postumus mumus 2017.09.05. 08:45:36

@midnightcoder2: A gázszerelőt kihagytad. Fokozva tovább a viccet, ha fiatal lennél kereshetnél magadnak barátnak egy jogász focibuzi politikust, letennéd a gázszerelővizsgát és elvállalnád községed polgármesteri felkérését. Így akár pár év alatt még "cukorhegyet" is lehagyhatnád vagyonnövekedésben.

postumus mumus 2017.09.05. 09:04:03

@Fodor Balázs: "Na és addig hol laksz?"Ha más lehetőséged nincs, akár egy lakókocsiban a telken, mint az ügyvéd Petrocelli a tévésorozatban. Mit tudom én? Amire lehetőséged van. Anyósnál, apánál, havernál, albérletben vagy akárhol. Én is miután végeztem az egyetemen 7 évig albérletben sínylődtem egy 25 négyzetméteres szobában. Először csak 4 évig a feleségemmel, utána 3 évig a legidősebb fiam születése után harmadmagammal. De az albérlet a jövedelmünk 10%-a volt, tehát kibírtuk. Mindig mindketten dolgoztunk a feleségemmel, a gyerekek születése után max. egy évig volt otthon.

igazi hős 2017.09.05. 09:12:41

@midnight coder: Te tényleg ennyire hülye vagy vagy csak muszáj volt valamit írni a "haldokló Nyugatról"? A gazdasági összeomlás azt jelenti, hogy egy fekete lyuk elnyeli a lakásokat?

postumus mumus 2017.09.05. 09:13:55

@szamaritánus: Nem figyeltél, a siker alapja nem az öröklés, hanem a béke, nyugalom, a szeretet és ez mellett családi összefogással kemény munka. Én már amikor örököltem 45 voltam, igaz a családjaink mindig támogattak, és én is így teszek a gyerekeimmel. Ez több évtizedes megfontolt tevékenység eredménye. Kétségtelen, annyiból szerencsés vagyok, hogy ebben a körforgásban mi már a harmadik generáció vagyunk, de lehet ez már sokkal régebb óta így van, csak arról nem nagyon van tudomásom. De ne csüggedj, legyél te az első, alapozd meg családod jövőjét, az is lehet életcél és boldoggá tehet.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.05. 09:15:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mármint micsodát ne tegyek? meg mi ez a "ha jót akarsz magadnak" ?

erol 2017.09.05. 09:16:57

@postumus mumus: "20-40 kilométeres körzetből pedig be lehet járni tömegközlekedéssel"
Persze, be lehet. Csak nem érdemes. Kipróbáltam, de elegem lett abból, hogy minden napból 2 óra elmegy a semmire.

igazi hős 2017.09.05. 09:22:02

@tamarisk: "A szoci lakásbérlet sem a két fizetés 3-5%-a volt ." Mi konkrétan havi 800 Ft-ot fizettünk amikor az én fizum nettó 22 ezer volt és a feleségen is kb. ennyit keresett. Ez 2%, igaz a lakásállomány alja (józsefvárosi 32 nm-es lakás) és két valamivel átlag feletti (de nem kiemelkedő) fizetés.

postumus mumus 2017.09.05. 09:26:30

@igazi hős: Csak háború ne legyen. Abban szétbombáznak mindent az idióták, és ha nem pusztul el mindenki a földön akkor évtizedekig tart talpraállni, mint a szüleinknek. Még előtte valami védett helyre kell menekülni, ha nincs más lehetőség.

Bicepsz Elek 2017.09.05. 09:30:48

@postumus mumus:
Szep-szep. Azert megjegyzem a sok penzt nem(csak)az Ajfon meg az uj auto viszi el, hanem a minden heti bulikazasok a belvarosban(20 000ft ja elmegy sok haveromnak egy-egy este) meg a hasonlo preztizs koltesek az eletmodra.
Van olyan ismerosom, aki inkabb vett 2.5 millioert hasznalt autot(mert szerinte p.namagnes), ahelyett, hogy egy kisebb lakasba fektetne(o nem vesz 2 szoba alatt, inkabb a szuleinel el stb. stb.). Szoval sok a sznob ember, aki sohasem erti majd meg a gyujtes lenyeget.
Amugy meg a reszveny, penz, valuta stb erteke valtozik, az ingatlane tobbnyire helyfuggo, de allando(1988-ban kb 200 000 volt egy tobbszobas panellakas de havi 2500 a fizetes. Ha valaki bankba tette a penzet a kamat semmit se ert!!!).

postumus mumus 2017.09.05. 09:41:37

@erol: A baj ott van, hogy utazás közben semmit sem csináltál. Én például megtanultam németül, meg gazdaságtant olvastam. Vittem magammal a füzetecskéim meg a walkmanem, aztán tanultam. Lehet hogy hülyén nézett ki, hogy hamincévesen könyveket bújok, de nem nagyon törődtem mással a vonaton. Aztán később ezt a tudást tudtam kamatoztatni. Egy- két óra sok idő, rengeteg információt magadba szívhatsz ezalatt. Erre kocsival esélyed sincs, habár abban is lehet hallgatni a pendriveról az mp3-akat. Nekem apámék állandóan azt verték a fejembe, hogy tanuljak nyelveket, ismerjem meg a számítástechnikát. És mindezt a 70-es, nyolcvanas években, amikor egy számítógép szoba méretű volt. Betartottam, és igazuk lett.

magyarparaszt 2017.09.05. 09:41:40

Nem sérelmezni kellene végre, félázsiai módra, hogy nyugaton jobban mennek a dolgok, hanem lemásolni! A magyar mindig azokat gyűlöli a lgjobban, aki meglépi azt, amit ő nem mer, aki meg meri tenn azt, amiről ő csak álmodik. Egy idő után nem is bírja elviselni, ezért megöli és kirabolja a nála különbeket (pl. a zsidókat).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 09:52:31

@Сергей:

Ne alkalmazz előzetes moderálást. Ez mindig blogot halálba visz.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.05. 09:54:17

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ja értem :-) látod nekem is gondjaim vannak a szövegértéssel ...
egyenlőre fennhagyom az előzetes moderációt, aztán ha megunom kattintgatni, akkor lelövöm, lesz ami lesz ...

erol 2017.09.05. 09:56:32

@postumus mumus: Én inkább kihagytam az ingázást, bringával 10 perc alatt a munkahelyemen vagyok.

postumus mumus 2017.09.05. 10:46:11

@erol: Ha közel vagy, gond egy szál se. Nekem is volt pár olyan tavaszi nyári hónapom, amikor a 15 kilométerre levő munkahelyemre kerékpárral mentem. 20 perc alatt betekertem a versenykerékpárommal. Ez nagyban függ a munkahely távolságától. Én nem ilyenre gondoltam, hanem a 30 perces, 1 órás vonatozásra. Ez lehet a lakóhelytől akár 100 kilométerre is. Pár évig lehet így tanulni, de hosszabb távon persze közelebb kell munkát vállalni a lakóhelytől, vagy közelebb kell lakást bérelni, amelyik kényelmesebb. Mindig azt kell csinálni, amiben jobban érzed magad, ha kell gyorsan kell dönteni és váltani, nem beleragadni a rosszba. A pénz nem minden, de jó ha van. Én azt tapasztaltam, hogy ha a nyugodt munkavégzés adott, akkor utána a pénz is jön vele együtt, csak nem szabad türelmetlenül, kapkodva döntéseket hozni.

midnight coder 2017.09.05. 10:59:28

@igazi hős: Épp az a lényeg, hogy a lakásodat nem nyeli el. De egy befektetést simán lenullázhat, de akár a bankbetéted értékét is. Lásd amikor a jugóknál a hónap végére már feleannyit sem ért a fizu mint a hónap elején.

Balazs111 (törölt) 2017.09.05. 11:24:46

@midnightcoder2:
Jomagam Magyarorszagon kezdtem dolgozni a 2000-es evekben, sok eve pedig Nyugat-Europaban elek es dolgozom kutatas-fejlesztes teruleten. Nem ilyen "projektekre" kell gondolni, mint a magfuzios eromu stb. Elso korben olyanokra kell gondolni, mint fenntarthato nyugdijrendszer, meltanyos es szinten fenntarthato egeszsegugy, a tudasalapu es kreativ gondolkodasu tarsadalom letrehozasat celzo oktatasi rendszer stb. Ezekben a nyugati orszagok messze elottunk es meg messzebb Azsia elott jarnak.
Ebbol fakadoan alapvetoen hibas az a gondolatmenet is, hogy a "szolgaltatas alapu gazdasag" osszeomlik az azsiai termelekenyseggel szemben. A nyugati orszagok nem is akarnak a kinai "osszeszerelo uzemmel" versenyezni, ugyanis az a tipusu gazdasag nem elegseges joleti tarsadalom fenntartasara, ugyanis az azsiai gazdasagi modellnek pont az olcso munkaeroben rejlik az ereje, amely nagy volumenu, de kis hozzaadott erteku termelest tesz lehetove koltseghatekony modon. Ezzel szemben a nyugati vilag mar joideje a nagy hozzaadott erteku, nagy tudast igenylo agazatokra koncentral, igy pl. nem veletlen van az, hogy terulettol fuggetlenul a legtobb nagy cegnek Europaban vagy USA-ban vannak a kutato-fejleszto telephelyei, Azsiaban pedig az egyszeru, de nagy volumenu munkat igenylo alapanyaggyarto esetleg vegso osszeszerelo egysegei. Ahhoz hasonloan, ahogy az Audi Nemetorszagban fejleszti ki pl. az uj motorokat nagytudasu mernokoket alkalmazva havi 4-8000 EUR-ert, majd Gyorben szerelteti ossze a kocsikat magyar, kepzetlen munkasokkal havi 500 EUR-ert, mivel a magyar gazdasagi vezetes partner az osszeszerelo uzemek alapitasaban. Ez az, ami fenntarthatova es kevesbe serulekennye teszi a nyugati rendszert Azsiahoz vagy akar a kelet-europai orszagokhoz kepest, es ez az, amit sajnos a poszt-szocialista orszagokban nagyon nehezen ertenek meg... A hatalom ott van, ahol a tudas van, es attol Azsia (Japant es esetleg Del-Koreat leszamitva) nagyon messze van. Szemelyes tapasztalat alapjan irom mindezeket...

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.09.05. 11:37:18

@Balazs111: Lassan az összerelőkre, egyszerű munkásokra nem lesz szükség(Kína kuka), mert azt átveszik a robotok. A tudásra viszont mindig szükség lesz, ezért látom én is úgy, hogy a nyugati társadalom nincs összeomlás előtt, mint ahogy orr bán mondja. Orbán még mindig a feudális világban él, ahol cárok és földesurak határozták meg a dolgokat autokrata módon. Jö

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.09.05. 11:40:15

@Balazs111: Lassan az összerelőkre, egyszerű munkásokra nem lesz szükség(Kína kuka), mert azt átveszik a robotok. A tudásra viszont mindig szükség lesz, ezért látom én is úgy, hogy a nyugati társadalom nincs összeomlás előtt, mint ahogy orr bán mondja. Orbán még mindig a feudális világban él, ahol cárok és földesurak határozták meg a dolgokat autokrata módon. A jövő azonban nem ez, hanem a tudásalapú társadalmak. Teljesen egyetértek veled, az oktatás az elsődleges. Folyamatosan tanulni kell, mert ez és a kemény munka viszi előre az embert, hogy utána lakást vehessen magának önerőből(csak hogy a témánál maradjunk)

Mohikhan77 2017.09.05. 11:48:02

@bluebear: A robotok csak akkor jok ha nagy tomeggyartasban csinaljak a dolgokat mert tul draga beallitani oket állandóan (+masfajta robot kell autogyartashoz, mas varrashoz, mas szalkitashoz stb stb.).
Visszaterve a lakashoz: a lakas a munkabak is a alapja(last lakcimkartyas dolgoka) meg sokmindennek. A sajat mindig jo.
@postumus mumus: "Vittem magammal a füzetecskéim meg a walkmanem, aztán tanultam. Lehet hogy hülyén nézett ki, hogy hamincévesen könyveket bújok, de nem nagyon törődtem mással a vonaton. Aztán később ezt a tudást tudtam kamatoztatni. Egy- két óra sok idő, rengeteg információt magadba szívhatsz ezalatt. Erre kocsival esélyed sincs, habár abban is lehet hallgatni a pendriveról az mp3-akat. "
Ja ha nem kell atszallni 3x meg van ulohely, nem lihegnek es zajonganak melletted ugy lehet...

MidlifeCrisis 2017.09.05. 12:17:07

"Na jó, de ott megtehető, hogy besétálok az önkormányzathoz, vagy egy erre szakosodott céghez és közlöm, hogy "a városban kaptam 3 évig munkát x cégnél, úgyhogy bérelnék 3 évre x árig ilyen és ilyen paraméterekkel bíró lakást" akkor elém teszik a bérleti szerződést."

Csak Felső-Bajorország tekintetében tudok nyilatkozni a fenti mondat kapcsán: Münchenben és környékén ez a sztori a "nettó esélytelen" kategóriába tartozik, már csak a sorban állók (egyre növekvő) száma miatt is.
Egyébként arrafelé nem azért nem vesz a társadalom nagyobb része lakást, mert " kellően mobilis" (mobilitásnak, mint fogalomnak pl. München környékén egyébként is nulla relevanciája van), ez a tény annyira trendi arrafelé, vagy esetleg, mert nem szeretne. Az igazi ok az, hogy ők, a jóval magasabb fizetésük ellenére jóval távolabb vannak egy saját ingatlan megvásárlásától, mint egy egy átlagos, pl. budapesti.
Tavaly, Münchenben, egy új építésű ingatlan négyzetmétere átlagosan (!) 6.500 EUR volt (www.bellevue.de/stories-und-ratgeber/deutschland/staedte-specials/immobilien-marktreport-muenchen-2016-zurueck-zur-normalitaet.html). Az egyik agglomerációs településen, Starnbergben, ahol eltöltöttem néhány évet, ugyanez 5.500 EUR körül mozgott (www.immowelt.de/immobilienpreise/starnberg/wohnungspreise). Nem nehéz kitalálni tehát, hogy egy bajor átlagfizetésből, ami bruttó (!) 3.878 EUR, ami kb. 2.100 EUR nettót jelent (www.augsburger-allgemeine.de/bayern/Durchschnittsverdienst-in-Bayern-steigt-auf-3878-Euro-id41781121.html) mennyi esélyed van egy, akár 70-80 négyzetméteres lakást megvenni, és hogy az ehhez szükséges pénzt összelapátolni mennyi időbe telik. A dolog pikantériája, hogy München környékén az évek óta tapasztalható lakáshiány okán a használt lakások ára, általában a bérleti díjak, és a szociális lakások bérleti díjai is az egekben vannak.
Ergo, a lakhatás kérdésében, legalábbis azon nyugati nagyvárosok esetében, ahol tényleg pörög a gazdaság (pl. München), a helyzet egy normál halandó számára semmivel sem jobb, mint pl. Budapesten. Sőt...

MidlifeCrisis 2017.09.05. 12:17:41

"Na jó, de ott megtehető, hogy besétálok az önkormányzathoz, vagy egy erre szakosodott céghez és közlöm, hogy "a városban kaptam 3 évig munkát x cégnél, úgyhogy bérelnék 3 évre x árig ilyen és ilyen paraméterekkel bíró lakást" akkor elém teszik a bérleti szerződést."

Csak Felső-Bajorország tekintetében tudok nyilatkozni a fenti mondat kapcsán: Münchenben és környékén ez a sztori a "nettó esélytelen" kategóriába tartozik, már csak a sorban állók (egyre növekvő) száma miatt is.
Egyébként arrafelé nem azért nem vesz a társadalom nagyobb része lakást, mert " kellően mobilis" (mobilitásnak, mint fogalomnak pl. München környékén egyébként is nulla relevanciája van), ez a tény annyira trendi arrafelé, vagy esetleg, mert nem szeretne. Az igazi ok az, hogy ők, a jóval magasabb fizetésük ellenére jóval távolabb vannak egy saját ingatlan megvásárlásától, mint egy egy átlagos, pl. budapesti.
Tavaly, Münchenben, egy új építésű ingatlan négyzetmétere átlagosan (!) 6.500 EUR volt (www.bellevue.de/stories-und-ratgeber/deutschland/staedte-specials/immobilien-marktreport-muenchen-2016-zurueck-zur-normalitaet.html). Az egyik agglomerációs településen, Starnbergben, ahol eltöltöttem néhány évet, ugyanez 5.500 EUR körül mozgott (www.immowelt.de/immobilienpreise/starnberg/wohnungspreise). Nem nehéz kitalálni tehát, hogy egy bajor átlagfizetésből, ami bruttó (!) 3.878 EUR, ami kb. 2.100 EUR nettót jelent (www.augsburger-allgemeine.de/bayern/Durchschnittsverdienst-in-Bayern-steigt-auf-3878-Euro-id41781121.html) mennyi esélyed van egy, akár 70-80 négyzetméteres lakást megvenni, és hogy az ehhez szükséges pénzt összelapátolni mennyi időbe telik. A dolog pikantériája, hogy München környékén az évek óta tapasztalható lakáshiány okán a használt lakások ára, általában a bérleti díjak, és a szociális lakások bérleti díjai is az egekben vannak.
Ergo, a lakhatás kérdésében, legalábbis azon nyugati nagyvárosok esetében, ahol tényleg pörög a gazdaság (pl. München), a helyzet egy normál halandó számára semmivel sem jobb, mint pl. Budapesten. Sőt...

Ravasz Figyelmeztetés 2017.09.05. 13:32:58

@thegabcsi: Nálunk legalább nem lesz polgárháború az iszlám miatt.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.09.05. 13:36:02

@Nzoltan: Hát az ugye attól függ, hol van az az ingatlan. Pesten, Nyugat-magyarországi városban nem köt röghöz, de valami borsodi zsákfaluban sok szerencsét eladni a házadat, még masszívan áron alul se fog kelleni a kutyának se.

Josagos 2017.09.05. 14:48:20

@William Kidd:
Nekünk is van 5 lakásunk, de soknak tartom, túl nagy a vagyonban az ingatlan aránya. A gyerekünk fiatal felnőttkorában semmit nem kap ezekből, de kap helyette képességeket hogy szerezzen magának majd.
Ha felnő, gazdálkodhat majd a családi vagyonnal, fokozatosan adjuk át neki a döntéseink háttérinfóit, hogy képes legyen erre.

Brix 2017.09.05. 15:17:29

Ha ügyesen, jó időben, jó helyen vásàrolunk ingatlant, akkor az mindig jó befektetés. Most vàrni érdemes, amíg a nagy tételben jàtszó, kapzsi ingatlan-fejlesztő-spekulàns réteg projektjei bebuknak...Érdemes màr megvàrni az újabb vàlsàgot, hogy reàlis àron , megfelelő àllapotú ingatlanhoz jussunk...

bobijub 2017.09.05. 15:46:48

@Le Orme 2: vannak szerencsésebb országok, ahol a médiákok nem arra kondícionálják első- másod-és harmadsorban a 'zemberek agyát, hogy kizárólag csak a rohadtgyurbán-rohadtorcsány témájú gyűlölködéssel foglalkozzanak. ezekben a szerencsésebb országokban a 'zembereknek marad agyi kapacitásuk arra is, hogy számításba vegyék példul a következőt is: egy saját tulajdonú lakóingatlant lehet befektetésként is értelmezni. a befektetés jövedelme az, hogy nem kell kifizetni a haszonérdekeltségű lakásbérbeadónak a piaci bérlakás piaci lakbérjét. ha a befektetett összeghez még szigorúan hozzászámítjuk az üzemeltetésre és az állagmegőrzésre költendő összegeket is, egy lakóingatlan várható teljes élettartamára vetítve lehet eldönteni, hogy végösszességében mennyire jó befektetés. de a befektetés-költség-hozam-satöbbi tényezők közül nem szabad ötletszerűen kiszemelgetni azt, hogy mit számítunk be és mit nem. na ezt a megközelítést teljesen figyelmen kívül hagyni és a lakóingatlan vásárlására fordított összeget egyszerűen, minden további tényező figyelmen kívül hagyásával terméketlenül pangó, haszontalanul rothadó "befektetésnek" minősíteni meglehetős tájékozatlanságról tanúskodik.

Fodor Balázs 2017.09.05. 15:47:32

@postumus mumus: " 15 évig apám megbecsült, jó állapotú trabijával jártam, úgy 35 éves koromig."

Aha, tehát a szüleidtől kaptál kocsit. Az mit csináljon, aki mondjuk adósságot kap a szüleitől?

Fodor Balázs 2017.09.05. 15:49:02

@postumus mumus: "Mindenkivel legyél jóban, ezt kamatoztatni tudod később. Például én 3 évig az anyósoméknál laktam, az alatt összespóroltam a tetőt."

Tehát volt hol laknod. Akinek nincs anyósa, vagy nem lehet nála lakni, mert mondjuk 500 km-re él, vagy más országban, annak sokat ér ez a tanács.

looking4 2017.09.05. 16:15:57

@Fodor Balázs: "Az mit csináljon, aki mondjuk adósságot kap a szüleitől?"

Ilyen nincs! Vissza lehet utasítani az örökséget! Ha meg az adóság mellé (nagyobb) vagyont is örököltél (azaz nettó pozitív a vagyon) akkor meg összességében pénzt örököltél!

v2peti 2017.09.05. 18:02:21

@szcsongor: Mitől annyira drága a lakás odakint? A telek az nem feltétlenül drága, mert ha az önkormányzat adja, akkor az nem biztos, hogy pofátlanul emel. Az infrastruktúra meg a jobb helyeken olcsóbb, mert egy sűrűbb beépítésű kertvárosba olcsóbb kiépíteni a víz, szennyvíz, gáz és az elektromos+hírközlési (tv-telefon-internet) hálózatot, mint egy ritkán lakott községben. Az építőmunkás meg lehet akár migráns is minimálbérért. Az építőanyag meg drágább, de azért nem talán 5-ször annyi.
Amúgy meg mitől van ekkora hiány, ha egyszer a népszaporulat nagyon alacsony?

anyadmajma 2017.09.05. 19:31:31

@Ravasz Figyelmeztetés: tévedsz. Pont hogy az iszlám miatt lesz. A mostani kormányzat mindent elkövet, hogy utáld az iszlámot, (meg az ellenzéket), aztán meg az iszlámtól is bezsebeli a júdáspénzt az EU elleni harcra.(egy nemzetközileg körözött iszlám terrorista pl. a kormányfő szomszédja és együtt töltöttek kolbászt).
Közben az országban a kialakult helyzet miatt egyre jobban sodródunk a polgárháború felé.

kvadrillio 2017.09.05. 19:51:45

NAHÁT ! NAHÁT ! HOGY MIKNEM VANNAK ???!!! :)))
ÉS ARRA NEM GONDOLNAK, HOGY HAMAROSAN MEGESZIK ŐKET AZ ÉHEZŐK ?????
Saját világot építettek a szupergazdagok

InfoRádió / S. Ráduly János (Franciaország)

2017.09.05. 18:12
Okosrádió

Aréna
Magazin
A világ leggazdagabbjai hátat fordítottak az emberiségnek és csak saját érdekeikkel foglalkoznak - állítja több francia gondolkodó és filozófus. Szerintük ezt az egyes társadalmak pontosan érzékelik, és a nemzetállami keretekhez való visszafordulással válaszolnak, amit viszont az előbbiek populizmusnak bélyegezve igyekeznek lejáratni.

„Szupergazdagok”. Immár így emlegetik a francia közbeszédben azokat az embereket, akik kolosszális, az egyszerű halandó számára felfoghatatlan mértékű vagyonokat halmoztak fel, és akik több filozófus szerint az elmúlt évtizedekben „hátat fordítottak” saját népeiknek, más megfogalmazás szerint

„kiváltak” az emberiségből.

E kiválást Bruno Latour francia filozófus és szociológus a minap egy lapinterjúban azzal magyarázta, hogy a világ folyását meghatározó milliárdosok a '70-es évek végétől rájöttek: a globalizáció és a folyamatos gazdasági növekedés nem tartható fenn, abból mindenki nem fog tudni részesülni.
eurók

Ám ebből nem azt a következtetést vonták le, hogy nagyobb mértékű szolidaritásra lenne szükség, hanem pénzügyi, gazdasági és szociális deregulációt erőltettek rá a világra, ami által még jobban meggazdagodtak. E vagyonokból aztán saját, különbejáratú világot építettek, ahová a szegényebbek - és ebbe a kategóriába a „mezei” milliomosok is beletartoznak -, nem tehetik be lábukat.

Egy másik filozófus, Pascal Bruckner úgy véli, ezt a kiválást a titkos adóparadicsomok léte, illetve a különböző, okosan kidolgozott adóelkerülési módszerek használata jelképezi a leginkább. A már említett Bruno Latour szerint a különböző társadalmak világosan érzik a szolidaritásnak ezt az árulással felérő fölmondását, és egyre inkább úgy látják, védelmüket csak a nemzetállam biztosíthatja.
businessman-fashion-man-person

Ezt ugyanis olyan keretnek tekintik, amely lehetővé teszi, hogy felvegyék a harcot az elgyökértelenedett, nemzetközi szintű befolyással rendelkező, e hagyományos együttélési formát immár aktívan is romboló tehetősekkel. Az Egyesült Államokban is ismert gondolkodó szerint ezt a folyamatot populizmusnak bélyegezve a "szupergazdagok" igyekeznek megakadályozni, lejáratni, és megpróbálják kizárni a közbeszédből, illetve a politikából e mozgalmak képviselőit.

Hogy komoly gondok vannak, azt a leggazdagabbak világosan érzékelik, állítja Bruno Latour, emlékeztetve egy a New York Times-ban nemrég megjelent, és a francia sajtó által is átvett hírre, miszerint egyre több amerikai milliárdos vásárol magának Új Zéland-i szigetet, ahol túlélésre rendezkednek be.

Hogy mit akarnak túlélni?

Elsősorban társadalmi robbanásokat és közeledő környezeti katasztrófákat.

A filozófusok nyilatkozataiból mindenesetre arra lehet következtetni, hogy meglátásuk szerint az elmúlt években egy újfajta élet-halál harc kezdődött el a különböző népek és a tőlük elfordult vezetőrétegek között.

midnightcoder2 2017.09.05. 20:11:51

@kvadrillio: Ha én ennyire gazdag lennék, akkor az űrben rendezkednék be, ahová a mezei proli soha nem fog tudni utánam jönni. A történelemnek mindenesetre még mindig nincs vége, a következő 10-20 év még talán valamennyire békés lesz, de utána így vagy úgy, de durva dolgok jönnek majd. Kezdve azzal, hogy bár lassul a népességrobbanás, de azért még addigra jócskán meg fog emelkedni a fejlődő országokban a létszám - miközben már a jelenlegi létszámot sem tudják eltartani.

kvadrillio 2017.09.05. 20:11:54

JAHHH....BALOG MINI....SZTER ANNYIT JÁRT IZRAELBE, SZTEM 100 ORTODOX ZSIDÓ LESZ AZ, AKIK CSINÁLJÁK A Z ÚJ "ALAPTANTERVET" !!!!! NUVEK ILAN MÓ BÁCSI CSINÁLTA A KISISKOLÁSOK TÖRTÉNELEMKÖNYVEIT, EZ NE IS LEHET MÁSKÉNT ! ÍGY IS TELE VANNAK A TANKÖNYVEK VALLÁSI UTALÁ........SOKKKKKAL !!!!!

BETEG VILÁG EZ A KORMÁNY BERKEIBEN !!!

Milliárdokért, titokban készül az új alaptanterv
Népszava|2017. szept 5. 05:00
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

Új tankönyvekkel is meglepheti a Nemzeti Együttműködés Rendszere a diákokat. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Belföld
0
inShare

Már írják az új NAT-ot: az uniós forrásból fedezett, 2,4 milliárdos projekten a nyilvánosság kizárásával száz ismeretlen szakértő dolgozik.

Teljes mértékben az Európai Unió támogatásával, mintegy 2,4 milliárd forintos projekt keretében zajlanak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozásával kapcsolatos munkálatok. Noha az eddigi tervek szerint már a 2019. szeptemberében induló tanévtől az új NAT szerint zajlana az oktatás az iskolákban, a "Köznevelés tantervi-tartalmi szabályzóinak felülvizsgálata és átdolgozása" néven futó (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 konstrukcióban megvalósuló) fejlesztés befejezésének tervezett határideje 2020. október 31-e.

Az új NAT koncepciójának összeállítása már megkezdődött, ám a milliárdokat kóstáló projekt szinte teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik, a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezetek nem vesznek részt benne, ahogy a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői sem. Annyit tudni, hogy a munka Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezetésével, száz szakember bevonásával indult meg. Egy áprilisi kormányhatározat előírta a széleskörű társadalmi egyeztetést is, ám ez a mai napig nem történt meg. Bár a köznevelési törvény előírja, a koncepció kidolgozásának megkezdése előtt a 2012-ben elfogadott NAT hatékonyságáról sem készült elemzés.

kvadrillio 2017.09.05. 20:13:29

MIVEL ILAN MÓR BÁCSI CSINÁLTA A KISISKOLÁSOK TÖRTÉNELEMKÖNYVEIT, NEM IS LEHET EZ M ÁSKÉPP.....HMMMMMMMMMMMM.....

midnightcoder2 2017.09.05. 20:14:56

@anyadmajma: "egy nemzetközileg körözött iszlám terrorista pl. a kormányfő szomszédja és együtt töltöttek kolbászt"

Elképzelem, ahogy a nemzetközileg körözött iszlám terrorista a kolbásztöltés után megtudta, hogy a kolbászt disznóhúsból csinálják...

kvadrillio 2017.09.05. 20:23:48

TÖKKELÜTÖTT , FASZ BANDA IRÁNYÍT MAGYARORSZÁGON.....

Pocsék ételek: sorra mondják vissza a szülők a menzát
Eduline
Tweet

Eduline

2015.11.13., 11:35 Frissítve: 2015.11.13., 11:17 3

Egyre több szülő mondja vissza a menzát, mert sajnálják kifizetni a havi több mint 10 ezer forintot az ehetetlen ételekért.
Forrás: Fazekas István

„Vitathatatlanul nagy szükség van a közétkeztetés megújítására, de eddig csak azt értük el, hogy még több gyerek éhezik, mint korábban. Én nem vagyok egy finnyás ember, de katonaként nem ettem olyan íztelen, pocsék ételeket, mint amit most kapunk az iskolában. Pedig ugyanaz a cég főz ránk, amelyik már hosszú évek óta szállítja az ebédet, és amelyikkel eddig sosem volt gond. Az elmúlt tanévekben mindig tartalmas, változatos ételt kaptunk, kimondottan elégedettek voltunk a menzával, de amióta a szakácsoknak be kell tartaniuk az új jogszabályi előírásokat, szinte teljesen eltűntek a fűszerek, és a gyerekek zöme az első kóstolás után már viszi is vissza a tálcát, sőt tömegesen mondják le a menza-előfizetésüket. Nagyon szomorú, hogy ennyi étel megy pocsékba, miközben az alapanyagok jók, a közétkeztető cég érti a dolgát, a változatosság is megvan, de az ízvilág mégis annyira rossz lett, hogy a gyerekek éhesek maradnak” – mondta a Magyar Nemzetnek Lázár Zoltán, a Szegedi Jerney János Általános Iskola igazgatója.
Még több infó

A politikusoknak sem ízlik a menzakaja, pedig miattuk van a reform

Inkább éhesek maradtak a gyerekek, amikor meglátták, mi az ebéd a menzán

Szétlopták a dolgozók az egyik iskola menzáját

Ezek a képek terjednek a neten: gusztustalan menzamenük

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint fokozatosan kellett volna hozzászoktatni a diákokat az új ízvilághoz. A többség azon a véleményen van, hogy csak akkor lenne sikeres a reform, ha a diákok otthon is ilyen ételeket kapnának.

Akad olyan intézmény is, ahol viszont szívesen vették a változtatást. Egy harmadik kerületi általános iskolában sokkal változatosabb lett a menü, mint a korábbi tanévekben volt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó tanítónő szerint kifejezetten gyakran kapnak zöldséget és gyümölcsöt a diákok, a közétkeztető pedig külön figyel a tejcukor-, vagy gluténérzékeny gyerekek speciális igényeire is.

Tóth Gábor, élelmiszer-ipari mérnök és táplálkozáskutató a Magyar Nemzetnek arról beszélt, az ételekből az érelmeszesedés megakadályozása miatt vonják ki a sót, azt hiszik, ettől egészségesebbek lesznek, de ez nem a legjobb megoldás, hiszen ezzel az emberek jódhiánya is erősödni fog, ezzel pedig teret adunk a különböző pajzsmirigyproblémáknak is. Ha a gyermek nem kap elég halat, diót, vagy algát – amire nálunk ugyebár elég nagy az esély –, akkor idővel jódhiányos lesz, aminek hosszú távon következménye lehet a golyva, struma, és a pajzsmirigy-alulműködés, sőt az intelligencia is csökkenni fog, hiszen a jód a szellemi fejlődéshez is szükséges.

A jódról és a jódhiány állapotáról - Kékjód
kekjod.hu/a-jodrol/
Hazánk több mint 80%-ában a talajok, a vizek és így a táplálékok jódtartalma nem fedezi a lakosság jódszükségletét, ezért Magyarországon a jódhiány komoly ...

kvadrillio 2017.09.05. 20:26:47

A természetes jódbevitelről, a jódhiány elkerüléséről

A jód táplálékkal kerül a szervezetbe. A jódhiány a hormonképzés, majd az anyagcsere-folyamatok csökkenéséhez vezethet. Hazánk több mint 80%-ában a talajok, a vizek és így a táplálékok jódtartalma nem fedezi a lakosság jódszükségletét, ezért Magyarországon a jódhiány komoly közegészségügyi probléma.

Természetes módon is sokat tehetünk azért, hogy minél több szerves kötésű, organikus jód kerüljön szervezetünkbe. Fogyaszthatunk minél több tengeri eredetű táplálékot. Hiszen a tengeri flóra és fauna tartalmazza azt a fajta természetes jódot, amelyre szervezetünknek elengedhetetlen szüksége van, és amelyet képes a szükséges módon felhasználni. Aki azonban nem teheti meg, hogy folyamatosan tengeri algákat, halakat, rákot vagy lamináriát fogyasszon, annak egyéb forrásból – lehetőleg szerves kötésű jódot tartalmazó étrendi-kiegészítők fogyasztásával – szükséges fedeznie szervezete jódszükségletét és megelőznie a jódhiány állapotát.

Fontos kiemelni, hogy a jódozott só használata a szervezet számára több szempontból sem a legmegfelelőbb megoldás! Erről bővebben alább még olvashat!
A szervezet jódszükséglete a jódhiány elkerüléséhez

(a WHO, UNICEF és a Nemzetközi Jódbizottság ajánlása)
Korosztályok µg/nap Bioaktív kékjód+
[csepp/nap]
Óvodások 100 2
Iskolások (7-10 év) 100 2
Iskolások (11-14 év) 150 3
Felnőttek 150 3
Áldott állapotban 150 3
Szoptatás alatt 200 4

A jelenlegi jódhelyzet Magyarországon
Jódhiány területek szerint

Az ENSZ és a WHO 1985-ben a jódhiány okozta betegségek felszámolására szólította fel tagállamait. Ez a magyar egészségügyre is hatalmas feladatot ró, hiszen ennek keretében 2010-re a népegészségügyi program a golyva előfordulásának gyakoriságát 2% alá kívánta visszaszorítani. A jelenlegi helyzet szerint viszont hazánk még nem éri el az elvárt szintet, és Magyarország területének jelentős részén a jódhiányos golyva többszörösen meghaladja a kitűzött értéket.

Hivatalos adatok szerint Magyarország területének 80-84 %-án a vizek és a talajok jódszegény állapotban vannak. Az ivóvizek jódtartalma: 3200 település közül csak 84 település lakói fogyasztanak megfelelő jódtartalmú vizet (150 mikrogramm literenként).

A jódhiányos endémiás golyva előfordulásának gyakorisága – három kivételével – minden megyében jelentősen meghaladja a nemzetközileg elfogadott 5 %-os arányt. A jódhiány legsúlyosabban a gyermekeket érinti.

A jódhiányt az egészségügyi kormányzat káliumjodidot tartalmazó konyhasóval (20 mg KI/kg), káliumjodid-tartalmú tablettákkal (50, 100, 200 mikrogramm jódtartalommal), természetes jodidot tartalmazó gyógyvízzel (JÓDAQUA), és szükség esetén pajzsmirigy-hormon készítmények napi adagolásával igyekszik megoldani.......................................................................

midnightcoder2 2017.09.05. 20:28:05

@bluebear: A robotok következő generációját már tényleg könnyebb lesz munkába állítani, mert jóval kevesebb programozást igénylenek majd, a MI fejlődésének köszönhetően, és jóval többre is lesznek képesek. De ugyancsak a MI fejlődésének következtében mehet a levesbe a legtöbb normál szellemi munka (orvos, ügyvéd, jogász, közgazdász, bankár, stb) is. Viszont a vadiúj robotokhoz az alkatrészt továbbra is kínából fogják venni - ahogy jó eséllyel magukat a robotokat is. Amit nem lehet kiváltani - egy ideig még, ami szerintem úgy további 20 évet jelent majd - azok a nagyon jó térérzékelést igénylő munkák, Pl. vízvezetékszerelő, villanyszerelő, sebész, stb. illetve az legmagasabb szintű tudomány, illetve művészet. De szerintem ez utóbbi területen is a kicsi kínaiak lesznek a jobbak: az embereknek csak egy kis töredékének van meg a tehetsége ehhez, és azért ők nagyobb mintából tudnak válogatni.

kvadrillio 2017.09.05. 20:31:38

ÉS EZEK DÖNTENEK ARRÓL, HOGY A DIÁKOKNAK LEGYEN NYEVVIZSGÁJA ???? :o)))))))HAHAHAHAHAHAHAAAA...
A legtöbb fideszes nem mehetne egyetemre 2020 után
NT, 2017. szeptember 5., kedd 20:11
A kormánytagok és az országgyűlési képviselők több mint felének nincs nyelvvizsgája, derül ki az Azonnali.hu gyűjtéséből. A legkevesebben a Fidesz képviselői közül beszélnek nyelveket, több mint kétharmaduknak nincs nyelvvizsgája. Ennek ellenére a középiskolásoktól megkövetelik, hogy érettségiig letegyenek egy nyelvvizsgát. Aki ezt nem teljesíti, az nem mehet egyetemre.

„Megbeszélés vagyok” – ezt válaszolta angolul egy kérdésre Áder János, miután őt is megválasztották, hogy képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben.

Most is sok képviselőnek okozna nehézséget, ha idegen nyelven kérdeznék. Az Azonnali.hu összegyűjtötte, hogy hány parlamenti képviselőnek van nyelvvizsgája. A nyilvános adatok alapján az derül ki, hogy az LMP-sek beszélnek leginkább nyelveket, képviselőik nyolcvan százalékának van nyelvvizsgája. Legkevesebb ilyen bizonyítványa pedig a KDNP- és a Fidesz-frakció tagjainak van – több mint kétharmaduk nem tudja igazolni, hogy beszél a magyaron kívül másik nyelvet.

Orbán Viktornak sincs nyelvvizsgája, igaz róla lehet tudni, hogy mióta Soros-ösztöndíjjal Oxfordban tanult, jól beszél angolul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nincs azzal baj, ha az országot irányító emberek nem értik meg a külföldieket. „Választott tisztségviselőknél ez nem szokott feltétel lenni a világ más országaiban sem. Pontosan az a demokrácia lényege, hogy bárkiből választhatnak az emberek, bárkire szavazhatnak, csak az állampolgárság és a büntetlen előélet az, ami feltételként íródik elő” – mondta Rétvári Bence.

A DK képviselőinek ötven százalékának van nyelvvizsgája, de a párt alelnöke szerint az is belefér, ha egy képviselő nem beszél nyelveket. „Ha például valaki szakszervezeti vezető, és munkásokat képvisel a parlamentben, ami nagyon fontos dolog, vagy valaki egy kistelepülés polgármestereként úgy döntött, megmérettetik, és inkább parlamenti képviselő szeretne lenni, de egyébként korábban nem tanult nyelveket, miért ne lehetne parlamenti képviselő?” – tette fel a kérdést Molnár Csaba.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint fontos lenne, hogy a képviselők megértsék a külföldi szövegeket, de nem az az iránymutató, hogy kinek hány nyelvvizsgája van. „Aki nyelvvizsga nélkül jó nyelvtudással rendelkezik, annak nem biztos, hogy a nyelvvizsgára kell hajtania. A nyelvvizsga jó eszköz, hogy felmérjük, hol tartunk nyelvtudásban. A cél semmiképp nem a nyelvvizsga, hanem a használható, jó nyelvtudás” – hangsúlyozta Légárdi Tamás.

Ennek ellenére a kormány úgy döntött, 2020-tól csak az mehet egyetemre, akinek van középfokú nyelvvizsgája. A rendeletet meghozó kormánytagok felének nincs ilyen bizonyítványa.

Ellenzékben a nyelvtudók

Az Azonnali összeállításából kiderült, a legtöbb nyelvvizsgával, öttel Vadai Ágnes (DK) rendelkezik. Spanyolból és angolból felsőfokú, norvégból, oroszból és franciából pedig középfokú bizonyítvánnyal rendelkezik. Különlegesség még Szabó Tímea (Párbeszéd), aki társalgási szinten beszél fársziul és Hiller István (MSZP), aki felsőfokon tud latinul.

Vona Gábornak egy angol középfokú nyelvvizsgája van, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke pedig német felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Szél Bernadett, a másik LMP-s társelnök és a párt frakcióvezetője angolul és németül is felsőfokon tud, és erről papírja is van.

Tóth Bertalan (MSZP) angol középfokú papírral rendelkezik. Ez nem mondható el a kormánypárt frakcióvezetőkről, Kósa Lajosról (Fidesz) és Harrach Péterről (KDNP) sem, illetve Volner Jánosnak (Jobbik) sincs ilyen papírja. Nincs nyelvvizsgája Czunyiné Bertalan Judit volt köznevelésért felelős államtitkárnak, Németh Szilárdnak és Halász Jánosnak, a Fidesz frakcióvezető-helyetteseinek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek sem.

kvadrillio 2017.09.05. 20:36:53

A fideszesek nagy részét nem vennék fel egyetemre 2020 után

"""A parlamentben ülő politikusok 62 százaléka tehát nem felelne meg azoknak a felvételi követelményeknek, amelyek 2020-tól lesznek érvényesek a felsőoktatásban, és akkor is bajban lennének, ha most akarnának diplomázni. """

Szerző: Kozma Levente Mihály
2017. szeptember 4. hétfő, 09:55
Legalább egy középfokú nyelvvizsgát kell letenni ma Magyarországon, hogy diplomát kapjon az ember, 2020-tól pedig már az egyetemre se lehet majd enélkül bekerülni. Az Azonnali megnézte, hogyan állnak a nyelvvizsgákkal a parlamenti képviselők: frakciók szerinti bontásban mutatjuk be, hányan kapnák kézhez ma a diplomájukat az új szabályok szerint.

Jelenleg csak az kaphat diplomát, aki letesz legalább egy középfokú nyelvvizsgát. Rengetegen vannak, akik épp emiatt nem is kapták kézhez a diplomájukat, 2020-tól viszont még szigorúbb lesz a nyelvvizsgahelyzet: a tervek szerint középfokú nyelvvizsga nélkül nem is lehet majd egyetemre bekerülni. A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet módosítása 2020-tól kötelezővé teszi a B2-es, azaz középfokú, komplex – írásbeli és szóbeli – nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez. Egyedül a művészeti területre jelentkezőkkel tesznek majd kivételt. Hogy jelenleg ez mennyire reális célkitűzés, azt jól illusztrálja, hogy a tavaly felvételt nyert diákok 39 százalékának nem volt nyelvvizsgája.

Megnéztük hát, hogy a parlamenti képviselők közül ki rendelkezik a diploma kiadásához szükséges, minimum középfokú tudást igazoló papírral.

Vajon hányan vehetnék át most a diplomájukat, és hány képviselőt vennének fel 2020-ban is az egyetemre?

Melyik frakcióban található a legtöbb és a legkevesebb nyelvvizsga?

A képviselők nyelvtudását a parlament honlapján megadott adatok alapján összegeztük. Sokan tárgyalási vagy társalgási szintet jelöltek meg a nyelvtudás szintjénél. Ugyanezek a képviselők iskolai végzettségüknél pontos adatokat tudtak megadni, így feltételeztük, hogy nem rendelkeznek nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. (Mivel csak egy-két tagjuk ül a parlamentben, ezért a függetlenekhez számoltuk a frakcióval nem rendelkező pártok tagjait is, kivéve a DK-t.)

Pártok/nyelvvizsga 1
Infogram

Amint látható,

a képviselők több mint fele nem rendelkezik legalább középfokú nyelvvizsgával.

Az alábbi infografikán megnézheti, hogy kedvenc pártjának parlamenti frakciójában mennyien rendelkeznek nyelvvizsgával, és ez a frakció százalékos arányában mit is jelent a többi párthoz képest.

nyelvvizsga 3
Infogram

Leszűrhető, hogy

pont a rendeletet elfogadó kormánypárti tagok rendelkeznek arányaiban a legkevesebb középfokú nyelvvizsgával.

kvadrillio 2017.09.05. 20:37:26

.....
Amíg a KDNP-sek 35 százaléka tudja a papírt felmutatni, a Fidesz színeiben politizáló képviselők 29 százalékának van nyelvvizsgája. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt két évben felvételt nyert diákok kenterbe verik a kormánypárti politikusokat, hiszen 61 százalékuk rendelkezett középfokú nyelvvizsgával. Ha részletesebben megnézzük az infografikát, azt is láthatjuk, hogy nem csak a kormánypártok állnak rosszul. Az MSZP 43 százalékos, és a Jobbik 54 százalékos teljesítménye sem kiemelkedő. A legjobban teljesítő frakció az LMP volt, bár csupán öt emberről van szó az esetükben.

Utolsó infografikánk érdekességként készült.

Kapna most diplomát?
Infogram

A legtöbb nyelvvizsgával, számszerűen öttel Vadai Ágnes (DK) rendelkezik. Spanyolból és angolból felsőfokú, norvégból, oroszból és franciából pedig középfokú bizonyítvánnyal rendelkezik. Különlegesség még Szabó Tímea (Párbeszéd), aki társalgási szinten beszél fársziul és Hiller István (MSZP), aki felsőfokon tud latinul.

Megvizsgáltuk a pártok vezető politikusait is, pártelnököket, frakcióvezetőket és helyetteseiket.

Nem rendelkezik legalább középfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal többek között Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc sem.

Mindkettejük angol tárgyalási szintet adott meg, bár nyelvtudásukat már többször bizonyították. A miniszterelnök 1989-90 között az oxfordi Pembroke College-ban tanult, több angol nyelvű interjút adott, ahogy Gyurcsány Ferenc is.

Vona Gábornak egy angol középfokú nyelvvizsgája van, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke pedig német felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Szél Bernadett, a másik LMP-s társelnök és a párt frakcióvezetője angolul és németül is felsőfokon tud, és erről papírja is van.

Ami a többi párt frakcióvezetőit illeti, Tóth Bertalan (MSZP) angol középfokú papírral rendelkezik. Ez nem mondható el Kósa Lajosról (Fidesz), Harrach Péterről (KDNP) és Volner Jánosról (Jobbik) sem. Nincs nyelvvizsgája Czunyiné Bertalan Judit volt köznevelésért felelős államtitkárnak, Németh Szilárdnak és Halász Jánosnak, a Fidesz frakcióvezető-helyetteseinek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek sem.

A két legérdekesebb eset Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Velez Árpád, az MSZP frakcióvezető helyettese. Volner a szentpétervári International University of Fundamental Studies (IUFS) egyetemen diplomázott 2013-ban, bár se angol, se orosz nyelvvizsgával nem rendelkezik. Az intézmény képzései pedig se itthon, se kint nincsenek akkreditálva. Velez első felsőfokú végzettségét szintén 2013-ban szerezte, ő a Stonebridge Associated Collages-ben szerzett marketingszakemberi papírt (minden bizonnyal elütötte, mert csak Colleges létezik). Majd két évre rá az Alfred Nobel Open Business School mesterképzését végezte el angol nyelven, bár hivatalos nyelvvizsgája neki sincs. Ennek ellenére nyelvtudását tárgyalási szintre helyezi angol mellett német és orosz nyelvből is.

A parlamentben ülő politikusok 62 százaléka tehát nem felelne meg azoknak a felvételi követelményeknek, amelyek 2020-tól lesznek érvényesek a felsőoktatásban, és akkor is bajban lennének, ha most akarnának diplomázni.

anyadmajma 2017.09.05. 21:12:29

@midnightcoder2: ja, az nagy pofára esés lehetett neki.
De a népünnepély ténye fényképpel bizonyított MTI hír volt.....
De tudom, az sem igaz, hanem Soros!

Jakab.gipsz 2017.09.05. 21:59:21

@kvadrillio:
Miért nem nyert meg egyetlen egy háborút sem a nyugat hetven éve, a technikai fölénye ellenére.

Számos esetben segített a nyugat, nagylelkűen, bajban lévő népeken, Haiti, vagy Libérián, még sem jutnak egyről a kettőre, ezek a pártfogolt országok.
Gondolkozz ne csak hablatyolj.

Advanced Flight 2017.09.05. 22:09:38

@Сергей: "minden esetre attól hogy valami index címlapos még nem jelenti azt, hogy jó is "

Hát erre épp ez a poszt az élő példa XD

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.09.05. 22:20:27

@Advanced Flight: gondolhatod hogy nullához tendált az igényem az index címlaphoz és az ott nyaralókhoz ;-) meg az is hogy nem én tettem ki oda ... egyébként nem az a kérdés, hogy mit bírtok széttrollkodni meg lefikázni, hanem az hogy nálad pl. mi van elvégezve? ;-) írtál jobbat? mutasd! :-)

Egy Proli 2017.09.06. 00:06:38

Imádom ezt a tévképzetet hallani/olvasni, hogy nyugaton mindenki lakást bérel. Kilencedik éve élek Angliában és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ez nem igaz. Igen sokan élnek bérlakásokban. Fiatalok még családalapítás előtt, pár éves projektre odaköltözők, pár millió gazdasági bevándorló, aki nem akar ott maradni örökre és azok akiknek nem rossz a fizetése, de nem tudják összeszedni a beszállót, mert mindig inkább elmennek egy drága nyaralásra, vagy vesznek valami drága kütyüt. De a többség saját házban lakik. Például a kollégáim szinte mind saját házban laknak, most már azok a magyar kollégáim is akik inkább maradnak.
És hogy miért nem aggódnak az angolok? Mert vannak szociális lakások a rászorulóknak. És ezt a szociális lakás állományt nem leépítik, hanem bővítik. Amikor egy beruházó épít egy lakóparkot, akkor abból x ház, vagy lakás megy az önkormányzatnak.
süti beállítások módosítása