avagy egy házvásárlás gyötrelmei

Tátott szájjal a fa(_)erdőbe

Tátott szájjal a fa(_)erdőbe

Lokális lakás-piacozás harmadik rész

2017. november 05. - Сергей

Üdv a nyájas olvasónak! Folytatom a sajátos ingatlanpiaci körképet elvileg ez már a vég...

luff.jpg

Mi a helyzet a 90-es években épült és az új építésű ingatlanokkal?
A 90-es évek közepétől több olyan ismerősöm kálváriáját végigéltem, akik bele ugrottak, egy új építésű ingatlan vásárlásába. Ebből is levonható pár konklúzió. Az első és legfontosabb dolog, hogy biztosítékok nélkül ilyen vételbe nem szabad belemenni. Mit értek ezen? Legalább szerkezetkész állapotot (ahol az ember tudja, hogy rossz esetben fájó, de további pár millió saját erővel be tudja fejezni a belső munkákat). Az épülő társasházban több, már eladott lakás is van (némi biztosíték ez számunkra, hogy nem mi leszünk az egyetlen lakók). Nem hátrány ha az építtető cég leinformálható (tőkeerősnek tűnik, esetleg hosszú idő óta működik, a referencia is látható). Több (azóta már elkészült) új építésű társasházi ingatlanban volt szerencsém járni.
Bajom, hogy a tervezőnek szinte kivétel nélkül mindenhol szűk kis lukakat (szerinte az szoba) sikerült tervezni, egy nagyobb amerikai konyhás étkezőhöz. Nekem például nem felel meg a kajaszag az egész lakásban... Hatalmas hodályokat nem várok (speciel az amerikai konyha, étkező egyben nappali megoldás sok helyen annak minősült) de a hozzá kapcsolódó stresszrekeszeket is túlzásnak tartom! Valahol az arany középút lenne ebből is a jó, tervezési szakaszban vagy a kivitelezés elején még be tudnánk avatkozni, hogy hol legyenek a falak (viszont akkor meg a fenti biztosítékokkal kapcsolatos elv dől).
A használatbavételi engedélyek megszerzése és a társasházasítás szinte minden esetben a vevő szenvedése volt! Csóri tulajdonosoknak újra és újra zsebbe kellett nyúlnia, hogy végre tulajdonjoguk lehessen (ne csak egy széljegy a földrészleten). Van pl. a szomszéd utcában olyan ráépítés, ahol számos (már elfelejtettem, 90-es évek közepénél tartunk) kivitelező lépett le a pénzzel, az eredeti ár sokszorosáért sikerült végül egy alacsony minőségű ingatlant átadni. A zöme elkészült és végül rendeződött hosszú évek alatt. Sajnos több olyat tudok mondani (helyi viszonylatban is), ahol a kivitelező csődje miatt fizetni kell (tán még most is fizetik a hitelt a károsult szépreményű tulajdonosok), de tényleges birtokba lépésre a mai napig nem kerülhetett sor. Lévén az épület a szerkezetkész állapotig sem jutott el!
Kis kitérő, az emberek nem tanulnak semmiből ... amikor a 90-es években az OTP megemelte a folyamatban lévő lakásépítési hitelek kamatát (ezek kb. számok, de a nagyságrend stimmel) 6%-ról 29%-ra, rengetegen bedőltek, vitte a végrehajtó a házukat. Húsz évvel később (kevesebb mint egy generációnyi idő telt el) ugyan ez a bedőlés megismétlődött a devizahitelekkel. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne csináljunk semmit! Hanem arra utalok, hogy az évtizedek alatt látható sorozatos problémák miatt gondos körültekintéssel kell eljárni!  
Ugyan ez az új építésű ingatlanokra vetítve, minden építési hullámban (90-es évtized közepétől, 2000-től, most 2017-től) akadt olyan ismerősöm, aki bele ugrott az építtető által nyújtott reális biztosítékok mellőzésével egy ilyen adásvételbe. Volt akinek szerencséje volt és csak keveset bukott, volt akinek egyáltalán nem volt szerencséje és a 2008 környékén áhított új lakás sosem készült el. Sőt a befizetett milliós nagyságrendű önrészt sem fogja soha visszakapni.
Ott tartottam, hogy a 25MFt-os szűrésben elvétve bukkantak fel 90-es évekbeli építésű ingatlanok. Rossz tapasztalataim okán, elhelyezkedésük és stresszrekesz jellegük okán nem is választottam őket.
2008-at követően az építőipar gyakorlatilag megállt, pl. az utcánkban is lesz új építésű társasház. Az a bajom vele, hogy legalább öt évet álltak a falak nyílászárók nélkül, fűtetlenül. Per pillant is úgy néz ki, hogy mi lennék az első lakók. Ki tudja hogyan áll a beruházó a ház többi lakásának értékesítésével? Az ingatlanos cégektől jött pár ajánlat, ezek között is van pár új építésű társasházi lakás és egy sorház is 380ezeres m2 áron (ennél azóta persze találtam olcsóbbat). Ami gyanússá teszi, hogy az építés évének 2015 van jelölve, de jelenleg 2017-et írunk és még mindig csak látványterv szerepel kép gyanánt. 
Szép-szép, de mire idáig eljutottunk, hogy már szóba jöttek az új építésű ingatlanok is, addigra már annyi plusz szempont épült be a kezdeti kritérium listába, hogy erről szó sem lehetett...
Ha már ilyen sokat kell fizetnem (alkalmasint és szó szerint az életem végéig), akkor a lehető legkevesebb kompromisszumot fogom kötni!

Tehát kizárólag az önállóan megközelíthető (másokon történő átjárás kizárt), megfelelő telken álló (ne nézzen a szomszéd a tányérba), vasúttal jól megközelíthető, önálló házak jöhettek szóba! Azokból is csak azok, ahol a lakóépület műszakilag semmilyen módon nem kapcsolódik a szomszédos ingatlanokhoz! Az ingatlan elhelyezkedésével, műszaki állapotával kapcsolatos szempontjaimat az előző cikkekben többször már fejtegettem.
A nyár elején azt gondoltam, hogy ebből a kritérium erdőből nem lesz kiút! Kínunkban elkezdtük a 15MFt alatti (vagyis bontásra érett) házakat nézegetni. Ha így nem megy? Akkor majd építkezünk!
Folyt. köv ...

A bejegyzés trackback címe:

https://tatottszajjal.blog.hu/api/trackback/id/tr413117650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása